Det skjerpede digitale risikobildet gjør at vi om få år vil oppleve at kompetansen innen cybersikkerhet i Norge ikke vil være tilstrekkelig. – Både bedrifter og akademia kan gjøre mye uten å behøve å vente på noen, sier Iselin Paulsen, kommunikasjonssjef i det nordiske IT-konsernet Visolit.

– Visolit og Noroff har over tid har sett at det eksisterer en kompetansebrist i Norge – ikke kun innen cybersikkerhet, men en generell mangel på kompetanse innen teknologi. Vi ønsker å starte en dialog om hva vi kan gjøre for å løse dette problemet, forteller Paulsen.

Under Arendalsuka inviterer Visolit Norway og Noroff til arrangementet «Hvordan kan næringslivet møte cybertrusler? Hvordan kan Norge utdanne nok cyberspesialister?». Paulsen håper at initiativet fører til at flere i bransjen og i akademia forstår hvordan man kan samarbeide for å løfte kompetansen innen cybersikkerhet og teknologi.

– Dette er en tredelt utfordring. Mange virksomheter klarer ikke å finne nok kompetanse på feltet til å kunne drive eller vokse på feltet. Universitetene og høyskolene har ikke nok studieplasser til å møte etterspørselen etter kompetanse. Samtidig bevilges det ikke nok midler fra politikerne til at et tilstrekkelig antall studieplasser opprettes, hverken for cyberkompetanse eller IT-studier, sier Paulsen.

Alle bedrifter kan bli utsatt for hacking og digital kriminalitet, og det kan få enorme konsekvenserBeathe Due

Hun fortsetter: 

– I Arendalsuka ønsker vi å ta initiativ til et bedre samarbeid mellom bransjen og akademia. Det er mye vi kan gjøre uten å behøve å vente på noen. Bransjen kan hjelpe akademia med alt fra gjesteforelesninger, til utbedring av studieprogrammene, til praksisplasser og bedre kontakt med næringslivet. Sammen kan vi også hjelpe politikerne til å se løsninger, slik at det kan bli bevilget mer midler til utdannelse av kompetente cyberspesialister.

– Sikkerhet er viktig for alle bransjer

Rektor ved Noroff høyskole, Beathe Due, er Noroffs representant på arrangementet under Arendalsuka. Hun er enig med Paulsen i at det vil bli vanskeligere og vanskeligere å dekke behovet for kompetanse innen cybersikkerhet.

– Sikkerhet er viktig for alle bransjer og virksomheter, uansett sektor. Alle bedrifter kan bli utsatt for hacking og digital kriminalitet, og det kan få enorme konsekvenser dersom en ikke klarer å stoppe det, sier Due.

Hun mener at arrangementet under Arendalsuka vil være en nyttig og viktig diskusjon om hvordan næringslivet og akademia kan jobbe sammen om å løse dette problemet.

– Vi synes det er spennende å være invitert sammen med Visolit og Microsoft for å diskutere hvordan vi kan dekke dette kompetansegapet. Det er et viktig tema som er satt på agendaen her, sier hun.

Rektor ved Noroff Høyskole, Beathe Due. Foto: Jeanette L. Bækkevold

Trenger kompetanse innen både sikkerhet og etterforskning

Noroff utdanner fremtidens digitale innovatører, og tilbyr flere utdanningsløp som vil bli viktige for å styrke fremtidens kompetanse innen IT, teknologi og sikkerhet.

– Kompetansen er viktig for å sørge for at ingen utenfra kan tukle med kundedataene dine, presser deg for penger, eller gjør noe kriminelt med utgangspunkt i din informasjon og merkevare. Vi trenger dem som har god kompetanse om sikkerhet, både for å beskytte virksomheter og for å forstå hva som har skjedd for å forhindre nye angrep. Dette er en bransje i stadig endring, forklarer Due. 

Ved Noroff kan du studere bachelor i både Cyber Security og digital etterforskning. Studiene er utviklet i tett samarbeid med næringslivet, og er tilpasset bransjens behov. 

– Ved å ta en bachelor på Noroff vil du få bransjerelevant kompetanse som er svært ettertraktet på arbeidsmarkedet, både nå og i fremtiden, sier Due.

Bachelor i Cyber Security tilbys ved campus i Oslo, Kristiansand og som nettstudier. Bachelor i digital etterforskning tilbys ved campus Kristiansand og som nettstudier. Det er fortsatt noen ledige studieplasser til oppstarten 16./17. august, og du kan søke ved å trykke på knappen under.

Søk studieplass


Relaterte studier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer