Ikke undervurder deg selv, alle har vært unge og nyutdannede en gang. Vi har samlet gode tips til hvordan du sikrer deg drømmejobben. 

Semesteret er snart over og mange studenter skal snart ut i arbeidsmarkedet. I den anledning har vi samlet nyttig informasjon som forhåpentligvis vil gjøre jobbsøkerprosessen litt enklere.

Hvordan finne drømmejobben?

For å finne stillingsutlysningen til drømmejobben krever det ofte litt innsats. Finn.no og Nav.no er et fint sted å begynne letingen, men det finnes også utallige andre kanaler hvor stillinger blir utlyst. Hold øyene åpne for stillingsutlysninger i sosiale medier, stillingsdatabaser, bransjeblader o.l.

I løpet av studietiden vil man opparbeide seg et nettverk. En god begynnelse kan være å forhøre seg med nettverket sitt, plutselig finner du drømmejobben uten at den engang har rukket å bli utlyst! For å opprettholde og samle nettverket ditt kan du for eksempel benytte deg av LinkedIn.

Jobb aktivt med å knytte nettverk til medstudenter og kolleger fra tidligere arbeidsplasser, du vet aldri hvem som plutselig legger merke til deg og ser deg som en aktuell arbeidstaker.

Andre måter å finne drømmejobben på kan være å sende ut en åpen søknad til den relevante arbeidsplassen eller å sjekke ut vikarbyrå og rekrutteringsselskap.

«"

Foto: Adobe Stock

CV

CVen din er det viktigste dokumentet du har som jobbsøker. Det er her arbeidsgiver skal få informasjon om deg, for å kunne vurdere om du potensielt er riktig kandidat for stillingen. Kort forklart skal en CV inneholde blant navn, adresse, fødselsdato, arbeidserfaring og utdanning. I tillegg burde du oppgi annen relevant erfaring som for eksempel kurs, verv eller spesielle ferdigheter. Du må gjerne ha med et bilde i CVen din, men ha i bakhodet at det skal fremstå profesjonelt og passende.

For å gjøre din CV hakket bedre og for å skille deg ut i mengden av arbeidssøkere, lønner det seg å gjøre det lille ekstra. Et tips her er å innlede CVen med en kort oversikt over noen av de mest relevante nøkkelkvalifikasjonene dine. Nøkkelkvalifikasjoner kan være alt fra ferdigheter du har opparbeidet deg gjennom tidligere stillinger til personlighetstrekk du innehar. Pass på at nøkkelkvalifikasjonene er en god match for stillingen du søker på.

«"

Søknad

Når man skal skrive en søknad er det først og fremst viktig at du ikke bare gjengir det som står i CVen din. Søknaden er din mulighet som jobbsøker til å vise at du er kvalifisert og motivert for stillingen. Pass på at du begrunner påstandene dine når du argumenterer for hvorfor du er rett kandidat. Ikke bare påstå at du er hardtarbeidende og målrettet, vis til situasjoner som viser at dette er egenskaper du innehar.

I de mange tilfeller har arbeidsgiver en hel bunke å velge mellom. Derfor er det utrolig viktig at du skiller deg ut i mengden. Prøv så godt du kan å lage en hyggelig og passende innledning til søknaden din som gjør at arbeidsgiver får lyst til å lese videre. Et kjapt søk på google gir deg flere forslag til hvordan innledningsdelen din burde være. Dette er absolutt et godt utgangspunkt, men prøv å lage en egen variant. Igjen, nøkkelen er å skille seg ut!

Midtdel

I midtdelen av søknaden burde fokuset ligge på å argumentere for, og vise til, hvorfor din bakgrunn passer til denne stillingen. En vanlig feil som mange gjør i denne delen av søknaden er å legge fokuset på hvorfor stillingen passer for deg, når du egentlig burde argumentere for hvorfor du er den rette for stillingen. Arbeidsgiver setter selvfølgelig pris på at dette er drømmejobben din, men de vil også høre hvorfor du er rett kandidat for nettopp denne stillingen.

Avslutning

Som avslutning på søknaden kan du oppsummere kort hvorfor du er en god match for stillingen. Dette trenger ikke være mer enn et par linjer, husk at en søknad som regel burde være maks én side lang.

Til slutt, korrekturles søknaden din! En søknad burde selvfølgelig aldri inneholde skrivefeil, og setningsoppbygningen burde være ryddig og lettlest. Les nøye igjennom det du har skrevet, gjerne flere ganger. Du kan også til en venn eller et familiemedlem for å få en second opinion.

«"

Intervjuprosessen

Du har blitt innkalt til intervju, gratulerer! Dette betyr at din søknad og CV var interessant for arbeidsgiver og de vil vite mer om deg. Det er store forskjeller på hvordan bedrifter gjennomfører intervjuprosessen, men på generell basis er det flere ting som burde være på plass.

Først og fremst burde du alltid sørge for å ha god tid når du er på vei til et intervju – du vet aldri når det kan oppstå noe uforutsett. Kommer du for sent kan du i mange tilfeller allerede ha gitt et dårlig førsteinntrykk. Et dårlig førsteinntrykk er ofte vanskelig å bli kvitt selv om du får muligheten til å gjennomføre intervjuet.

Intervjuet starter det øyeblikket du går inn døren. Oppfør deg så naturlig og avslappet som du klarer. Med et godt håndtrykk og et hyggelig smil er du godt i gang. I løpet av intervjuet er det mye å tenke på, men det viktigste er at du kommer forberedt og med god kjennskap til stillingen og bedriften. Svar ærlig og strategisk på spørsmålene som blir stilt, og ikke minst vis at du er motivert og genuint interessert i jobben.

Viktigst av alt; ikke gi opp! Kampen om jobbene kan til tider være hard og da er det svært viktig å ikke miste motet. Ta lærdom fra hver prosess du er med på og ta det med videre, før du vet ordet av det er drømmejobben din.


Studietilbud

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Praktisk utdanning der du lærer å skape engasjerende videoinnhold tilpasset plattformer som Facebook, Instagram, TikTok og YouTube. Det er stor etterspørsel etter markedsførere med spisskompetanse i videoproduksjon.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, SEO, innholdsmarkedsføring og analyser. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og via sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor in Interactive Media - Animation

Studieprogrammet gir deg ferdigheter i å designe og animere 3D-karakterer. Animasjon blir stadig viktigere i underholdning og kreative næringer, noe som åpner opp for et bredt spekter av spennende karrieremuligheter.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor in Interactive Media - Games

Utdanningen vil gi deg varierte ferdigheter innen spilldesign og den kunnskapen som trengs for å lykkes i bransjen. Du vil få muligheten til å bygge opp en portefølje som vil gi deg innpass i en spennende bransje i stadig utvikling.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt og strategisk med visuell kommunikasjon. Du får anvendt dine ferdigheter i virkelige prosjekter, noe som gjør deg rustet til å gå rett ut i jobb.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Utdanningen for deg som ønsker å jobbe kreativt eller teknisk med musikk og lyd. Du ønsker å bli artist, komponist, produsent, lydtekniker i studio, eller jobbe med lyd og musikk til film og andre medier.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

En praktisk utdanning for deg som vil jobbe i filmbransjen. Gjennom studiet vil du jobbe kontinuerlig med studentproduksjoner og få en grundig opplæring i det utstyret som filmbransjen bruker i dag.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX Design

Studiet gir deg praktiske ferdigheter og innsikt i å forstå brukernes behov og begrensninger når det gjelder digitale produkter. Det er stor etterspørsel etter UX-designere med kompetanse i yrkesrelevante prosesser, verktøy og teknikker.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer