30-åringen har jobbet i helsevesenet, og ble vitne til lite fokus på IT-sikkerhet. I dag studerer hun cyber security på Noroff Nettstudier. 

Jeg vet om ansatte som har passord som passord. Altså, det er som å åpne døren for en hacker, uten at de har bedt om å få komme inn.

Jeg er helt avhengig av fleksibilitet når jeg jobber fulltid. Ronja Omar

Ronja Omar (30) studerer bachelor i cyber securityNoroff Nettstudier.

Etter å ha jobbet i helsevesenet siden hun var 18, ble yrkesveien plutselig ganske annerledes.

Jeg ble veldig opptatt av IT-sikkerhet etter å ha jobbet i helsevesenet, for det var lite IT-kunnskap hos de ansatte. Jeg hadde ikke så mye kunnskap selv heller, men jeg hadde ikke brukernavn og passord tilgjengelig ved siden av skjermen. Jeg vet ikke om det var fordi jeg var yngre, eller bare hadde mer interesse for data, sier hun.

«Peoples people»

I dag er hun deltidsstudent, samtidig som hun jobber hos Atea, hvor hun sørger for at bedrifter er oppdatert på sikkerhetsbildet og at de har riktige systemer som beskytter mot datakriminalitet. 

Det som er fint med å være nettstudent er å kunne studerer når det passer meg, jeg er helt avhengig av fleksibilitet når jeg jobber fulltid.

Jeg får fortsatt jobbe med mennesker og jeg ser på utdannelsen og jobben som veldig viktig. Jeg får faktisk brukt den erfaringen jeg har med mennesker i jobben min med IT-sikkerhet, sier hun.

Det er viktig for Ronja å få frem at IT-folk ikke bare er én type mennesker, og at man omgås andre mennesker. 

Sikkerhetsgjengen trenger å være «peoples people». Når vi skal stille diagnosen må vi forstå deg og de menneskelige faktorene som spiller inn. Derfor er det viktig å være en god menneskekjenner. 

Et felles samfunnsansvar

30-åringen påpeker at digitaliseringen er langt fremme, men at prioritering av sikkerhet henger etter.

Jeg husker en hendelse da jeg jobbet i helsevesenet, og vi ble utsatt for innbrudd. Det var ikke mye som ble tatt, men det var en ekkel følelse for de ansatte. Etter denne episoden var alle veldig bevisste på hvem de slapp inn, og at dører skulle være låst. Der tok de ansatte ansvar.

Hun fortsetter:

Men i dag inviterer vi inn hackere på arbeidsplassen og i hjemmet vårt, ved å trykke på alle mulige linker uten å tenke konsekvenser. Folk går rundt med en holdning om at «vi blir ikke utsatt for datakriminalitet» eller «jeg blir ikke hacket».

Det er ikke snakk om hvis det skjer, men når det skjer. Ronja Omar

Helsevesenet håndterer svært personlige og sensitive opplysninger. Vi så i 2018 at Helse Sør-Øst ble hacketEtterforskningen har avdekket svakheter i den ytre sikkerheten til systemene.

Det er ikke snakk om hvis det skjer, men når det skjer, sier Ronja alvorlig.

Jeg vil ikke at journalen min hos legen skal komme på avveie fordi en ansatt eller legen har blitt hacket. Det er kanskje rart for mange å høre at er mulig, men det er det faktisk.

Foto: Privat

Vil ikke sitte i noen «kjeller»

Risiko og sårbarhetsanalyse, hacking og nettverkssikkerhet er noe jeg har veldig stor interesse for. Det jeg lærer i studiet er relevant for arbeidslivet, sier hun engasjert.

Å være nettstudent har bare fordeler, ifølge Ronja. 

– Det funker veldig godt for meg å være student. Det er veldig fleksibelt. Jeg kan streame forelesningene fra hvor jeg vil og når jeg vil. Det jeg liker best med det er at jeg kan spole fram og tilbake så mye jeg vil, og ikke minst pause når jeg skal ta notater. Det syns jeg er det beste, da får jeg med meg alt når jeg tar notater, ler hun. 

– Hvor håper du at veien går videre, etter at du er ferdig med studiet?

Jeg er ikke skapt for å sitte i en «kjeller», som mange av mine venner tror jeg gjør når jeg jobber med IT-sikkerhet. Jeg håper jeg kan gjøre det samme som jeg gjør i dag, bare enda mer teknisk.

Hva er det viktigste du har lært gjennom studiet så langt?

Det er kanskje ikke det viktigste i den forstand, men det å tenke hvordan en hacker tenker og hvilke metoder de bruker for å få tilgang til systemer har vært veldig viktig for meg. Da vet jeg enklere hvordan jeg kan hjelpe bedrifter med å beskytte seg mot datakriminalitet. 

Jeg er ikke skapt for å sitte i en «kjeller», som mange av mine venner tror jeg gjør når jeg jobber med IT-sikkerhet. Ronja Omar

Helt til slutt, hvilket råd vil de som vurderer å søke en utdanning i IT-sikkerhet?

Jeg anbefaler å søke. Det er så mange muligheter i IT-bransjen. Vi vil ikke være arbeidsledige, for å si det sånn. IT-sikkerhet og Cloud er det store nå, avslutter hun.


Relaterte studier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer