Målet er at alle landets 16 medisinske nødsentraler og 100 legevaktsentraler kan ta i bruk løsningen i løpet av året. – Tilbakemeldingene har vært fantastiske, sier 37-åringen.

Uten å være beskjeden kan vi nå si at vi har reddet flere liv allerede, sier Jørgen Skogmo (37), som jobber som luftambulansekoordinator ved 113-sentralen Oslo universitetssykehus Ullevål.

Video i nødsamtaler har blitt testet ut ved flere 113- og legevaktssentraler i Norge, og har vært tatt i bruk siden juni i år.

Det har vært gjennomført over 2000 videosamtaler allerede.

Jørgen har fått blod på tann, og har nå søkt studiet i frontend-utvikling hos Noroff, ettersom han har enda flere ideer til nye løsninger han vil utforske videre.

En revolusjon

Ofte er innringerne i en krise, de er handlingslammet eller de kan være ute av stand til å formidle noe som helst på grunn av språkutfordringer.

Løsningen fungerer slik at om medisinsk operatør på 113 vurderer det slik at det trengs ytterligere og bedre informasjon, eller trenger å veilede i kritisk førstehjelp før hjelpen kommer- så kan man opprette en videolink. Det vil da aktiveres en ende-til-ende kryptert videofeed med 113 og de kan kontrollere kamera på smarttelefonen fra sin datamaskin.

Løsningen er utviklet av Jørgen, Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Helsedirektoratet og Oslo Universitetssykehus Ullevål. Løsningen er gjort så sikker at ingen pasientopplysninger kan komme på avveie.

Også helse- og omsorgsminister Bent Høie har fått testet videofunksjonen, og uttalte:

– Dette er en unik løsning, en revolusjon for personalet på 113-sentralen. Ved å få en bedre situasjonsforståelse fra stedet kan operatørene sende ut riktig hjelp raskere.

«»

F.v. Steinar Olsen fra Helsedirektoratet, Jørgen Skogmo fra 113-sentralen på Oslo Universitetssykehus, Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) og helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Kristine Grønli Schjerven/SNLA

Nettstudent

Jørgen selv har stått for mye av det medisinske og implementeringen.

Det har vært tett samarbeid mellom meg og systemutviklerne hos Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Jeg har lært vanvittig mye underveis.

37-åringen gleder seg til å studere frontend-utvikling via nettstudier i oktober.

Noroff Nettstudier har oppstart fire ganger i året. Neste oppstart er 13. oktober. Se hvilke studier som starter i oktober her.

Jeg har mange ideer til nye løsninger jeg vil utforske videre. Jeg ønsket meg en formell utdanning innen utvikling som et ledd av å kunne sette disse ideene ut i livet, forteller han engasjert.

Jeg er sugen på mer kunnskap. Dette måtte bli nettstudier, siden jeg jobber som jeg gjør og i tillegg har samboer og en sønn på snart tre år. Jeg gleder meg veldig til å være nettstudent, avslutter Jørgen.


Relaterte studier

Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX Design

Studiet gir deg praktiske ferdigheter og innsikt i å forstå brukernes behov og begrensninger når det gjelder digitale produkter. Det er stor etterspørsel etter UX-designere med kompetanse i yrkesrelevante prosesser, verktøy og teknikker.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt og strategisk med visuell kommunikasjon. Du får anvendt dine ferdigheter i virkelige prosjekter, noe som gjør deg rustet til å gå rett ut i jobb.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, SEO, innholdsmarkedsføring og analyser. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og via sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer