Raymond Enoksen (29 år) er en av Norges mest suksessfulle komponister innen TV og film og har laget musikk til flere av landets mest profilerte tv-serier.

I disse dager er han også aktuell med musikk til storfilmen "Thale". I tillegg underviser han ved Noroff med ønsket om å utvikle en egen komposisjonsutdannelse. - Jeg har store ambisjoner for hvordan vi skal utdanne moderne yrkeskomponister og låtskrivere, sier Raymond engasjert. (Bilde: Raymond Enoksen i arbeid)

Populær komponist

I løpet av de siste åtte årene har Raymond vært blant de mest brukte TV-profil komponistene i Norge. - Jeg har laget musikk til flere kjente tv-serier som for eksempel Ingen Grenser, Snøballkrigen, 4-stjerners middag, Ønskedrømmen, Eurovision finalen i 2010 i tillegg til en rekke dokumentarer og spillefilmer, sier Raymond og kan fortelle om flere spennende prosjekter i tiden som kommer. - Akkurat nå lager jeg en ny musikkprofil til FBI på NRK1 og full score til et Norsk/Dansk barnedrama som heter "Barda". Jeg er i tillegg aktuell som komponist i spillefilmen "Dunderland" som kommer på kino denne høsten. Ellers jobber jeg som arrangør for Det Norske Teatret og skal arrangere Lloyd Webbers Evita som har premiere denne høsten, sier Raymond.

Komponerte musikken til «Thale»

Raymond var delaktig i den norske storfilmen "Thale" som flere tidligere Noroff studenter sto bak.- Min rolle i "Thale" var å bygge opp et særegent musikalsk uttrykk. Jeg tok utgangspunkt i norsk folkemusikk og kombinerte det med konvensjonelle og etablerte amerikanske virkemidler, sier Raymond og understreker at "Thale" både var spennende og krevende å jobbe med. - Min gode venn og regissør på "Thale", Aleksander Nordaas, er en fantastisk visjonær, men krever samtidig mye av musikken på et detaljnivå. Kombinasjonen av å spille inn mye musikk og stadig gjøre forandringer under tidspress var det mest utfordrende ved dette prosjektet, sier Raymond.

TV og film

Som komponist til både TV og film er det ikke lett å velge hvilke at de to formatene han liker best å jobbe med. - Det er to veldig forskjellige mentaliteter og prosesser. TV handler om signatur. Det å skape et musikalsk uttrykk som blir identiteten til et format. Dette krever sitt i form av sosiologisk kunnskap i tillegg til at det gir meg en mulighet til å benytte en bred estetisk palett. Film handler mer om de små og riktige avgjørelsene. Det beste med film er å ha budsjett til å utvikle noe stort og mulighet til å lage et mer særegent uttrykk, sier Raymond.

Underviser ved Noroff i Oslo

Raymond begynte å undervise for to år siden. - I starten ble jeg innleid som foreleser i studiet Lyd- og musikkproduksjon i forbindelse med ulike filmprosjekter. Etter hvert synes jeg tanken om å utvikle en alternativ komposisjonsutdannelse til de allerede etablerte offentlige institusjonene var så spennende at jeg meldte meg på for en fast stilling ved komposisjonslinjen på Lyd- og musikkproduksjon i Oslo, sier Raymond.

Les mer om Raymond her.

Se noe av arbeidet til Raymond her.

Se trailer for «Thale» her