– Jeg hadde aldri forventet at noe slikt skulle skje med vår første utgivelse, sier Sondre Skaftun (22).

– Låten "Losing the Light" var i utganspunktet en obligatorisk innleveringsoppgave på studiet lyd- og musikkproduksjon, sier Sondre.

– Omtrent samtidig som jeg gjorde skoleoppgaven begynte jeg å samarbeide med Tomine Hjelvik Berge (17), som er en dyktig vokalist. Hun lånte meg sin stemme på det som da var en enkel produksjonen med bare vokal og piano. Jeg fikk tilbakemeldinger på at låten var fin og hadde potensial til å bli noe mer. Vi bestemte oss da for å lage en full produksjon av låten, sier han.

– Hvordan ble låten B-listet hos P3?   

– Jeg sendte inn låten til P3 sammen med et presseskriv, og fikk en hyggelig melding tilbake om at de gjerne ville spille låten. De startet å spille den daglig én uke før utgivelse. Deretter kom den på B-listen og vi skal nå inn i fjerde uken der. Den har også blitt vist på P1 men ikke listet.

Det er gøy å høre hva programlederne sier om låten når de spiller den.Sondre Skaftun

– Hvordan føles det når din låt blir spilt på radio?

– Det føles veldig rart, men på en god måte. Man hører resultatet av noe man har jobbet lenge med. Det er også gøy å høre hva programlederne sier om låten når de spiller den. Da kommer det ofte varme ord fra personer jeg har hørt stemmen til veldig mange ganger før, men ikke kjenner personlig.

– Jeg hadde aldri forventet at noe slikt skulle skje med vår første utgivelse, så både jeg og Tomine er veldig takknemlige.

Artikkelen fortsetter...

Dyktig vokalist: Tomine Hjelvik Berge (17). Foto: Øyvind Engevik

Strålende tilbakemeldinger

– Hvordan har låta blitt mottatt?

– Den har blitt veldig godt mottatt fra både kjente og ukjente. Mange har lagt til låten i sine spillelister. Det er gøy når låten blir spilt på radio, men ekstra stas når personer velger å høre den selv. En gang hørte jeg noen ringe inn og ønske seg "Losing the Light" på P3, for da "hadde dagen deres blitt komplett". Det var veldig hyggelig, sier han.

– Spotify har også inkludert den i noen spillelister. I skrivende stund har den 37.000 avspillinger.

Bergens Tidene skrev også en liten anmeldelse av låten med overskrift «Vakkert». 

Vi vil fortsette med å lage musikk, så klart!Sondre Skaftun

– Hvordan går man frem for å få utgitt en låt?

– Vi står for all utgivelse selv så det har vært en del arbeid. Når man skal gi ut en låt på alle de forskjellige streamingplattformene, må man gjøre det gjennom en distributør.

Sondre utdyper:

– Vi brukte CD Baby, og det gikk veldig fint. Så er det viktig å registrere seg i Tono og Gramo, og få en ISRC-kode. Videre bør man ha klart et presseskriv med pressebilder som man kan sende rundt i forkant av utgivelsen. Jeg fikk god hjelp fra Brak som er et kompetansesenter for alle som driver med musikk i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Hva er neste steg for dere nå?

– Vi vil fortsette med å lage musikk, så klart! Vi har akkurat samlet sammen et live-band som jeg tror blir veldig kult.

Artikkelen fortsetter...

Populær utdanning: Lyd- og musikkproduksjon er tilgjengelig i Bergen og Oslo. Foto: Gøril Sætre.

– Støtte og konstruktiv kritikk

– Hvordan er det å studere lyd- og musikkproduksjon?

– Det er veldig lærerikt. Man lærer mye fra faglærerne, men også mye fra medstudenter. På Noroff får vi utfordre oss selv på mange områder innen musikk. Du får oppgaver som man kanskje ikke ville tenkt på å lære på egenhånd, men som er veldig nyttig kompetanse. Lyd- og musikkproduksjon er praktisk rettet, som jeg tror er vesentlig i dette faget.

Man lærer mye fra faglærerne, men også mye fra medstudenter.Sondre Skaftun

– "Losing the Light" hadde ikke blitt den samme uten støtte og konstruktiv kritikk fra lærere og spesielt medstudent Monika Engeseth, som også synger en del harmonier og koringer på låten.

– Hvordan er studielivet på campus i Bergen?

– Jeg opplever at det er veldig bra. Det er godt samhold mellom studielinjene. Campus Bergen er verken for liten eller for stor. Det er lett å sosialisere seg og skaffe seg venner. 

– Har du noen råd til nye studenter?

– Jeg vil oppfordre til å bli med på musikkarrangementer tidlig. Det er viktig å bygge seg et nettverk i denne bransjen. Så må man også huske å ha det gøy, og lage mye musikk. Gi deg selv utfordringer og tenk at du skal gjøre ditt beste, uansett hva oppgaven er.

Hør låten her:

 

Mer om studiet

Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Utdanningen for deg som ønsker å jobbe kreativt eller teknisk med musikk og lyd. Du ønsker å bli artist, komponist, produsent, lydtekniker i studio, eller jobbe med lyd og musikk til film og andre medier.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer