Mange norske bedrifter blir utsatt for dataangrep. Kompetansebehov innen risikovurdering og IT-sikkerhet øker.

Nettverk, databaserte tjenester og internett er i dag gjennomintegrert i samfunnet. Mange norske bedrifter blir utsatt for dataangrep. Det blir derfor desto viktigere med datasikkerhet i norske bedrifter. I følge tall fra næringslivets sikkerhetsråd (NSR) og norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS) er det en økning i antall dataangrep i forbindelse med finanskrisen.

Økonomisk uro får skylden

Den økonomiske krisen fører til uro i bedriftene. Bedrifter hever trusselnivået og skjerper behovet for informasjonssikkerhet. Nedbemanning, omstrukturering og effektivisering tvinger ledere i bedrifter og kommuner til å fokusere på IT-sikkerheten, og behovet for kvalifiserte personer innen datasikkerhet og risikovurdering vil øke. Flere bransjefolk uttaler at IT-bransjen fortsatt har et stort behov for flere folk, men at bedrifter legger prosjekter på is på grunn av finanskrisen. IT-bransjen i Norge har de siste årene strebet med å få tak i ressurser. Hvor lenge nedgangstidene i bransjen vil vare er det ingen som vet. Det som er sikkert er at med en gang det går oppover igjen vil kampen om kompetanse fortsette.

Færre stillinger i en periode

Samtidig som at finanskrisen fører med seg et økende behov for IT-sikkerhet, viser tall fra digi.no at det i 2008 var en økende arbeidsledighet innen IT-bransjen. Målt opp mot andre bransjer er IT-bransjen likevel blant de næringer som kan tilby flest stillinger i Norge. Helse og sosial topper listen med 5.289 stillinger, etterfulgt av olje, gass og offshore med 4.538 stillinger, ingeniøryrker med 3.346 stillinger, økonomi og regnskap med 2.565 stillinger og altså IT-bransjen med 2.459 stillinger. I følge finn.no er det grunn til å tro at flere IT-stillinger kan ha blitt plassert i kategorien under ingeniøryrker. Antall ledige stillinger innen IT-sikkerhet kan derfor være noe misvisende.

Utdanning i IT-sikkerhet

Tiden kan være inne for å satse på utdanning i IT-sikkerhet. Da kan du være med å dekke behovet for kompetansen mange bedrifter trenger. Noroff tilbyr et toårig utdanningsprogram der du første året tar Nettverk- og systemadministrasjon og andre året Nettverk og IT-sikkerhet. Dette er en praktisk utdannelse der du jobber med praktiske øvelser som fokuserer på hvordan datanettverk kommuniserer, samt hvilke fordeler og ulemper disse medfører. Andre året fokuseres det på alle aspekter rundt datasikkerhet med utgangspunkt i gjeldende lover og forskrifter. Risikovurdering og sårbarhetsanalyse ligger i bunn av alt sikkerhetsarbeid. Ved å sammenstille disse ser du hvilke tiltak som må settes inn for å sikre bedriften. Etter to år ved Noroff kan du gå videre på bachelor gjennom samarbeidsuniversitetet University of Glamorgan i Wales.