Espen og Jon Erik deltok nylig i en internasjonal konkurranse, for å hjelpe politiet å finne digitale spor etter savnede personer i Australia, USA og Canada. 

Espen Ringstad (28) og Jon Erik Håvie (47) deltok nylig i den internasjonale konkurransen Global Missing CFT III, arrangert av Trace Labs, hvor det var om å gjøre å finne digitale spor fra syv savnede personer.

Begge studerer digital etterforskning på Noroff, Espen som førsteårsstudent, mens Jon Erik er på tredje året.

Slike konkurranser arrangeres med jevne mellomrom, for å hjelpe politiet med å oppklare forsvinningssaker. 

De to Noroff-studentene konkurrerte mot ca 150 andre lag fra hele verden, hvor alle jobbet for å sanke poeng basert på hvilken type informasjon de finner om de ulike personene.

«"

Espen Ringstad og Jon Erik Haavie. Foto: Privat.

Hjelper savnede mennesker og deres familier

Eksempel på digitale spor som de savnede etterlater seg er kontoer og profiler relatert til sosiale medier, oppdateringer på sosiale medier, bilder, bekjente som kan være interessante for politiet å intervjue, nye registrerte adresser, mobilnummer, betalingstransaksjoner, eller annen informasjon som kan hjelpe politiet å oppklare saken, sier Espen.

Å delta i slike meningsfulle konkurranser vil de to Noroff-studentene utvilsomt gjøre mer av, ved siden av studiet.

Ikke bare på grunn av den tekniske treningen det gir og spenningen ved konkurransen, men mist like mye fordi det er ekte «real-life»-saker, som vi forhåpentligvis kan bidra til å løse og dermed kunne hjelpe savnede mennesker og deres familier. Det menneskelige aspektet er svært viktig for meg, sier Jon Erik.

Esoen og Jon Erik skal snart fortelle om et digitalt spor de fant som definitivt vil være til stor hjelp for politiet.

Se mer om hvordan Trace Labs jobber her:

Jobbmulighetene etter studiet er gode

Jeg valgte digital etterforskning først og fremst fordi utdanningen i seg selv er veldig spennende og jobbmulighetene etter studiet er gode, spennende og varierte. Dette studiet gir meg en god grunnmur som jeg kan bygge videre på i arbeidslivet, sier Espen engasjert.

Han fortsetter:

Noe av det første man lærer på Noroff er hvordan man skal studere – dette er ikke bare viktig for de årene man er student, men også når man kommer ut i arbeidslivet. Alle områdene vi jobber med er i konstant utvikling, så det er viktig å lære seg hvordan man tilegner seg ny informasjon og hvordan man skal holde seg oppdatert på det som skjer.

Kompetansen og ferdighetene fra bachelorstudiet i digital etterforskning er ettertraktet i det offentlige, politi og etterretning, og industrielle organisasjoner.

På spørsmålet om hva som er det mest spennende innenfor fagfeltet, utbryter Jon Erik:

Jeg synes det er vanskelig å nevne én ting, siden døgnet ikke på langt nær har mange nok timer til å dekke alt jeg finner interessant. Hvis jeg må trekke ut et spesifikt emne, må det bli den tekniske delen av computer forensics i kombinasjon med eksperimentell offensive security, sier han.

Digital etterforskning er tilgjengelig som campus- eller nettstudier. Alle Noroff sine utdanninger er godkjent for lån og stipend i Lånekassen.

Til hjelp for politiet

I saken vi hadde mest gjennomslag i så lette vi etter en jente som har forsvunnet i Australia. Jeg og Jon Erik fant en Facebook-oppdatering fra en venninne av henne i Australia hvor den savnede er tatt bilde av på en restaurant, sier Espen engasjert.

Han fortsetter:

– Dette funnet bekrefter at hun fortsatt befinner seg i Australia, at hun befant seg i en viss by på et bestemt tidspunkt og ikke minst at hun er i live. Dette funnet er vi begge veldig stolte av.

Dette sporet, i kombinasjon med andre ting som andre deltakere fant ut, kan forhåpentligvis føre til at personen blir funnet.

Er mennesker i dag bevisste på hvilke digitale spor vi legger fra oss?

Jeg tror de fleste av oss i stor grad handler på bakgrunn av en blanding av automatikk og en mer eller mindre bevisst naivitet. I tillegg er lettvinthet kanskje den største faktoren av alle, hvor de fleste har sin tilmålte tid, tålmodighet og interesse for å sette seg inn i de potensielle risikoer og konsekvenser. Selv om vi stadig får en eller anen påminnelse om det, siger en viss «informasjonstretthet» inn, og det blir lett å avfeie med at «det skjer ikke meg»., avslutter Jon Erik.


Relaterte studier

Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer