Behovet for IT-kompetanse øker kraftig, og vil fortsette å øke i tiden fremover. Etterspørselen etter kandidater med IT kompetanse er større enn antall kandidater som innehar kompetansen.

Norge regnes som et av de mest digitaliserte landene i verden. Men med flere systemer, øker også risikoen for angrep. Behovet for IT-kompetanse vil derfor øke i tiden fremover. 

Sårbarhetsutvalget har på oppfordring fra regjeringen gjennomgått digitale sårbarheter innenfor samfunnsfunksjoner. I utredningen kommer det frem at Norge årlig taper cirka 20 milliarder kroner på grunn av IKT-kriminalitet alene.

Behovet for IT-utdanning innen nettverk- og IT-sikkerhet, bachelor i digital etterforskning, og nettverks- og systemadministrasjon er derfor svært relevant.

Trygg utdanning å velge

EU-kommisjonen har advart at det ved utløpet av inneværende år vil mangle inntil en halv million arbeidere med spesialkompetanse innen IKT.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) estimerer at i det offentlige og i næringslivet med dagens utdanningstakt vil mangle mer enn 10.000 personer med avansert IKT-kompetanse i 2030.

– Tusenvis av IT-ingeniører trengs når Norge skal omstilles. Perfekte jobber for overflødige oljeingeniører, sier adm.dir. Heidi Arnesen Austlid i IKT-Norge til Stavanger Aftenblad. – Digitalisering er grunnverktøyet i omstillingen Norge nå ser.

Noroff mottar stadig henvendelser fra bedrifter som er på utkikk etter kandidater med IT kompetanse for tilsetting til jobber.

Kombiner IT-utdanningen din - bachelor i utlandet

I tillegg til vår egen bachelorgrad i digital etterforskning, tilbyr Noroff ettårig og toårig IT-utdannelse hvor første året fokuserer på prosjektstyring, nettverksdrift og operativsystemer. Andre studieår er en videreføring med større fokus på blant annet programmering og IT-sikkerhet.

Du kan velge å studere IT ved på våre campus i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand, eller som nettstudier. På nettstudier er det også mulig å studere deltid.

Etter en fullført toårig utdannelse ved Noroff kan man også studere videre ved å fullføre et tredje år ved vårt samarbeidsuniversitet University of South Wales. På denne måten oppnår man en internasjonal bachelorgrad. Kombinasjonen med påbygging med bachelor i utlandet gir trolig et fortrinn ved jobbsøk mot større bedrifter som har avdelinger eller kunder i utlandet.

– Tilbakemeldinger fra samarbeidsuniversitetene er at studentene fra Noroff har et meget høyt praktisk ferdighetsnivå, sier Ernst Sundt, rektor ved Noroff Høyskole.

Se video om våre IT-studier

Praktisk utdanning

Den toårige utdanningen innen nettverk og IT sikkerhet er en spesialisert IT-utdanning. I løpet av denne perioden er det innbakt flere viktige temaer som eksempelvis kunnskap om hvordan igangsette, lede og ferdigstille prosjekter, samt solid IT og nettverksforståelse. I tillegg har man stor fokus på praktisk IT sikkerhetskompetanse som bl.a. inkluderer sikkerhetsledelse, administrasjon og programmering.

– Studiene er praktisk rettet. Dette betyr at det meste utføres hands on, og ikke bare i form av teoretisk lesing eller prating. Alle fagmoduler inneholder et prosjekt og vi bruker virtualisering til praktiske øvelser gjennom hele studiet, sier studieleder Tom Drange.

Noroff spesialiserer deg på sikkerhet

– Nettverk og IT-sikkerhet har hovedfokus på sikkerhet. Studiet lærer studenten å se verden i et sikkerhetsperspektiv, hvor risikoanalyse og prosjektstyring er grunnleggende elementer. Stikkord for studiet er Microsoft, Unix/Linux, sårbarhetsanalyser, penetreringstesting, hackerchallenges, Decoy/Honeypot og hendelseshåndtering.

– For at studentene skal være rustet til å sette opp, sikre, forsvare og håndtere de tekniske utfordringer man møter på i et virkelig driftsnettverk jobber studentene ofte live fra klasserommene, sier Tom Drange.

For få tar IT-utdanning

– Mye tyder på at det i dag er for få som velger en IT-utdanning, sier Sundt. – Mange spår at IT-jobbene vil utvikle seg enormt fremover, og variasjonsmulighetene blir langt større.

Alle utdanningstilbud ved Noroff er godkjent av NOKUT og våre studier er godkjent for lån og stipend i Statens Lånekasse for Utdanning. Alle IT-studier er tilgjengelige i klasserom og som nettstudier.

Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer