Mens den eldre millennials-generasjonen tar lederstillinger, foretrekker generasjon Z stabilitet.

247.235 business og ingeniør/IT-studenter verden over har nylig deltatt i den årlige rapporten laget av Universum, og har svart på hvilke arbeidsgivere som er mest attraktive og hvilke faktorer som påvirker denne avgjørelsen.

Blant ingeniør/IT-studentene ser «topp 50»-listen slik ut:

«"

Skjermdump: Universum

Generasjon trygghet

I årets rapport er det imidlertid et annet funn som er verdt å merke seg. Årets undersøkelse viser at en høy andel av studentene søker arbeidssikkerhet, særlig kvinner.

Dette kan skyldes oppfatninger om fremtidens arbeidsmarked, eller det kan ganske enkelt være et tegn på en større konservatisme blant generasjon Z, sammenlignet med millennials-generasjonen, står det i rapporten. Last ned rapporten her

Så mye som 53 prosent av de spurte studentene oppgir jobbsikkerhet som det viktigste karrieremålet. 35 prosent fokuserer på å innovere seg gjennom utfordringene verden står overfor.

Generasjon Z søker stabilitet, gode inntekter og en god balanse mellom jobb og privatliv.

Undersøkelsen viser at studenter har en avtagende interesse for internasjonale karrierer, som falt fra 32 prosent i 2016 til 27 prosent i 2019.

«"
Foto: Jeanette L. Bækkevold

Et arbeidsliv i stadig endring

«Gen Z» er født mellom 1996 og 2010. De er innfødte i en sosial medieverden, og er definitivt annerledes enn de digitalt innfødte millennials. De har allerede et overtak på teknologi på alle generasjoner som nå er i arbeidslivet. De kommer til å tilhøre den høyest utdannede generasjonen til nå, og banker nå på døren til arbeidsmarkedet.

Deres foreldre - generasjon X (født melllom 1964 og 1976) har trolig vært mer opptatt av individuell utvikling enn tidligere generasjoner.

En undersøkelse gjort av Indeed.com i 2018 bekrefter også at generasjon Z har et sterkt ønske om stabilt arbeid og det de kaller «fremtidssikre jobber».

Les: Derfor er IT og teknologi sikre studievalg

Paul Wolfe, senior visepresident for HR i Indeed, har en teori på hvorfor det er slik.

- Fordi generasjon Z vokste opp i en tid med økonomisk uro, innpodet foreldrene sannsynligvis ideen om at hardt arbeid og engasjement er nødvendig for å lykkes.

Han fortsetter:

- For unge går jobbsikkerhet hånd i hånd med ferdighetsutvikling. Fordi vi vet at denne generasjonen leter etter fremtidsrettede, sikre jobber, forstår de behovet for konstant kompetanseutvikling for å vokse i karrieren, sier han.

Fremtidsrettet teknologiutdanning

Generasjon Z trer ut i et arbeidsliv som stadig er i endring. Å velge en teknologiutdanning gir gjenklang med generasjon Z fremtidssikre fokus.

Les: Dette er det mest etterspurte tech-yrket i 2019

Ved å velge en utdanning innen IT og teknologi, er man i dag nærmest garantert jobb. Ifølge NIFU-rapporten «IKT-sikkerhetskompetanse i arbeidslivet – kompetanse og tilbud» vil fire av ti arbeidsplasser stå tomme i 2030, dersom ingen tiltak gjøres.

Hos Noroff studerer morgendagens digitale innovatører. Vår visjon er at Noroff-utdannede skal være first movers. 

Noroff tilbyr syv spennende teknologiutdanninger rettet mot morgendagens arbeidsmarked. Se oversikten nedenfor. 


Teknologiutdanninger på Noroff

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX Design

Studiet gir deg praktiske ferdigheter og innsikt i å forstå brukernes behov og begrensninger når det gjelder digitale produkter. Det er stor etterspørsel etter UX-designere med kompetanse i yrkesrelevante prosesser, verktøy og teknikker.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer