cyber security, hacker, Noroff

– 90 prosent av angrepene kommer gjennom e-post eller ved at du besøker en nettside, uten å vite om du er tilstrekkelig beskyttet, sier professor i cyber security.

Vi har stilt fire spørsmål om hacking til professor i cyber security ved Noroff, Johan van Niekerk.

Hva er et cyberangrep?

Enkelt forklart er et cyberangrep et angrep lansert fra en eller flere datamaskiner mot en annen datamaskin, flere datamaskiner eller nettverk. Et angrep mot en privatperson handler om at enheten du bruker kan bli infisert, slik at din data og kommunikasjon blir sårbar, si34 Johan.

90 prosent av angrepene kommer gjennom e-post eller ved at du besøker en nettside, uten å vite om du er tilstrekkelig beskyttet.



📸 : Adobe Stock

Hva slags informasjon kan hackerne få tak i?

Når hackere tar privatpersoner, vil de ofte putte inn en slags «logg», som tar opp alt du gjør og få tak i passord eller annen hemmelig data. Oftere enn å stjele informasjonen din, infiserer de deg med noe som gjør deg til en større del av et botnett (en del av et nettverk av datamaskiner som er infisert av datavirus. Det kan bestå av tusenvis av datamaskiner, spredd over hele verden, og med eiere som ikke en gang vet at maskinene er infiserte).

Ifølge Johan har slike botnett de siste årene blitt kommersielle.

De som ønsker å sende ut uønsket reklame leier et allerede eksisterende botnett på det svarte markedet.

📸 : Adobe Stock

Hvem er det egentlig som hacker oss?

Hackerne er ofte folk som vil selge informasjonen din videre til noen andre, for eksempel til annonsering og lignende. Noen hackere sender ut så mange angrep som mulig, og analyserer etter det hva de har fått inn. Det betyr ikke så mye hvem du er, hackerne vil bare ta så mange som mulig.

Andre angrep er målrettet mot nettopp deg.

Om du er en del av et firma kan du være et mål, siden du gir hackerne en bakdør inn i bedriften. De vil gjerne stjele hemmeligheter fra selskapet, og da er enkeltpersoner ofte det svakeste punktet.

📸 : Adobe Stock

Hvilke konsekvenser kan slike angrep ha?

Hackerne kan stjele større forretningshemmeligheter. Dersom de finner produksjonsplanen eller markedsplanen, kan de lage et konkurrerende produkt og lansere det før dere. Plutselig ser dere ut som en «copycat». De kan hjelpe andre å prise seg under dere. Eller bare stenge ned tjenestene deres. Det kan altså ha store og ødeleggende konsekvenser som det er viktig å minimere mulighetene for. Sletting av viktig informasjon, viktige filer og store økonomiske tap er også reelle konsekvenser, sier professoren.

Et annet utfall er at kundene kan minste tilliten til deg.

Dersom noen stjeler sensitiv kundedata og det blir kjent, vil kunder ikke lengre stole på deg og vil ikke lengre gi deg sin data, noe som vil være problematisk for mange selskaper.

Dataangrepene blir mer komplekse

Vi gjør enormt mange ting på nett, uten en gang å vite om det er trygt. Det vi som brukere etter hvert opplever at ikke var trygt, oppdager hackerne lenge før oss, sier Johan.

Hos Noroff tilbys en bachelorgrad i cyber security. Studentene lærer seg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og krigføring.

Bachelorgraden gir en unik kvalifikasjon for å håndtere utfordringer på tvers av ulike bransjer. Flere og flere vil forstå viktigheten av å beskytte seg digitalt, i takt med at angrepene vil bli flere og mer komplekse, avslutter professoren.


Relaterte studier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer