Daniel Laupstad (23) studer Cyber Security på Noroff i Kristiansand, og har landet relevant jobb allerede før han har fullført studiet.

Daniel siktet seg inn på studiet i Cyber Security fordi han hadde et ønske om å studere noe som var mer fremtidsrettet enn sosiologi, som han hadde studert tidligere.

Jeg alltid vært interessert i teknologi, sikkerhet og data, men ikke gjort noe med det før. Da jeg fant Cyber Security utdanningen på Noroff siktet jeg meg inn på den, sier 23-åringen.

Det beste med campus er det sosiale

Daniel forteller at alle foreleserne er dyktige og at han føler han alltid kan lære noe av dem. Han opplever at de svarer på spørsmål som studentene måtte ha også utenom forelesningstiden.

Jeg får følelsen av at alle jeg møter på campus er noen jeg kan sette meg ned å prate med.Daniel Laupstad

Det er veldig gøy og givende å ha forelesere som kan hente fra sine erfaringer og vise til dette når de holder forelesningene. Det gir meg mer forståelse for det vi holder på med og viser at vi faktisk får bruk for det senere, fortelle han.

Han er også veldig fornøyd med det sosiale miljøet blant studentene på campus.

Det beste med campus for øyeblikket må være det sosiale. Vi hadde en veldig vellykket fadderuke i år som bygde opp det sosiale samværet blant alle studentene, uavhengig av studieretning. Jeg får følelsen av at alle jeg møter på campus er noen jeg kan sette meg ned å prate med, noe som er veldig hyggelig, forteller han.

Fått jobb som er relevant for studiet

Daniel har nylig fått jobb i Cameron SLB, som leverer komplette borrepakker og enkeltutstyr til oljeinstallasjoner over hele verden. Her jobber han som nettverksingeniør og skal hovedsakelig sette opp nettverk og brannmurer.

Jeg hadde oppstart 1. november, og var ganske nervøs fordi jeg følte meg nok ikke helt klar selv. Det var veldig godt å få kommet i gang og betryggende å få høre at det jeg ikke kan enda, lærer jeg mens jeg holder på, forteller Daniel.

Hvordan klarte du å lande en relevant jobb før du hadde fullført studiet?

Jeg kjente noen som jobber der, men i et annet team. Han visste hva jeg studerte, og når stillingen ble utlyst ønsket han å høre om jeg kunne være interessert. Så jeg sendte en søknad og det gikk veldig bra, svarer han.

Daniel forteller at alt gikk ganske raskt etter det og at han nå jobber litt i Cameron ved siden av studiene.

Jeg visste jo ikke helt hva jeg gikk til, men de var veldig imøtekommende på intervjuet og jeg følte meg velkommen allerede da.

Jobben som nettverksingeniør innebærer ikke så mye Cyber Security foreløpig, men Daniel har likevel opplevd at mye av det han har lært på studiet har dukket opp på jobb.

Vi har jobbet en del med nettverkstopologier, oppsett av Cisco og brannmurer, og det får jeg bruk for. Samtidig har vi dannet et teknisk grunnlag gjennom studiene som hjelper med mye av forståelsen rundt det som er nytt.

Han legger til at det også er mye nytt han lærer på jobb som han kan ta med seg tilbake til studiene, så det går begge veier.

– Vær åpen og prøv

Daniel opplever at det så langt har gått veldig bra å kombinere studier og jobb, selv om det er ganske travelt.

Jeg fikk et råd om at siden jeg fortsatt er student kan det være lurt å ikke ta med jobben hjem, siden jeg også har studier å fokusere på, så det har jeg ikke gjort enda. Det gir meg tid til å ta igjen det jeg kan ha mistet når jeg kommer hjem, sier han.

23-åringen sitt råd til andre som ønsker studierelevant jobb er å ikke være redd for å ta sjanser.

Vær åpen og prøv deg på de stillingene som virker interessante, om du får et nei eller ikke blir kalt inn til intervju så er du bare tilbake der du var om du ikke hadde søkt. Kanskje ender det opp med at du får jobben.

Daniel legger til at selv om det er mange som ønsker at du har masse arbeidserfaring og kompetanse, er det like mange som ser etter noen de kan bygge seg rundt.

Vi fikk også høre fra Ruan Koen, en av våre forelesere, at bedrifter som holder på med Cyber Security er veldig imponert over det vi kan når vi begynner i jobb etter studiet. Så det hjelper også om du ønsker å søke noe relevant før du har fullført helt, sier han.

Han råder nye studenter til å delta på det som skjer, ettersom det er en god mulighet for å bygge nettverk som man kan ta med seg videre. Selv har han vært med på konferanser for å lære mer om hva aktuelle toppbedrifter har i tankene og hva de ser etter i tiden fremover.

Det har vært både interessant og læringsrikt. Så ta deg litt tid til å delta på ting som foregår rundt deg, avslutter han.

Studiet i Cyber Security tilbys på campus Kristiansand, via nettstudier eller Online PLUS. Ved å velge en bachelorgrad hos Noroff får du et attraktivt utdanningsløp, utviklet i samarbeid med næringslivet.


Relaterte studier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer