Frode Graadahls film "Sjelens Speil" er akseptert til kortfilmhjørnet ved filmfestivalen i Cannes. - Enormt god følelse å få anerkjennelsen, sier han.

Frode studerte filmproduksjon på Noroff i Oslo i perioden 2007 til 2009.

Det har vært et av målene mine å få den med der, så det er en enormt god følelse å få den anerkjennelsen. Frode Graadahl

- Hvordan føles det å få kortfilmen din akseptert til filmfestivalen i Cannes?

- Det har vært et av målene mine å få den med der, så det er en enormt god følelse å få den anerkjennelsen, sier Frode.

- Skal du selv reise ned til festivalen?

- Ja, jeg reiser ned sammen med produsent Michael Ringdal. Skuespiller Mette Holt kommer også over fra Hollywood.

- Hvordan tror du det vil føles når filmen din vises?

- En anelse surrealistisk, vil jeg tro. Jeg er uansett veldig spent på publikums reaksjoner. Reagerer de slik jeg ønsker? Det blir gleder jeg meg til å se.

- Hvilke forventninger har du til selve festivalen?

- Jeg håper å få utvidet nettverket, og få vist meg frem. Kanskje mingle litt med fiffen, og selvfølgelig se mye bra film, sier 30-åringen.

Dramathriller med etisk dilemma

- Hva handler filmen om?

- Sjelens Speil er en dramathriller som handler om torpedoen Alex som jobber for den albanske mafiaen i Oslo. Samboeren hans Julie har uhelbredelig kreft, og har ikke mye tid igjen å leve. Men plutselig tar noen rivaliserende gangstere kontakt med Alex og lover å skaffe Julie medisinsk hjelp i utlandet hvis han til gjengjeld dreper sine albanske arbeidsgivere.

Nådde målet: Her i Cannes holdes den årlige filmfestivalen. Foto: Shutterstock.

Produksjonen tok flere år

Å lage film er for det meste problemløsning, og har du ikke hode for det så er ikke regi noe for deg. Frode Graadahl

- Hvordan var selve filmproduksjonen?

- Den var lang og komplisert. Det tok drøye fem år å ferdigstille den, og utfordringene har så og si stått i kø fra jeg skrev første utkast og frem til i dag. Å lage film er for det meste problemløsning, og har du ikke hode for det så er ikke regi noe for deg.

- De største utfordringene var finansiering og spesielt castingen. Ikke bare måtte skuespillerne være dyktige, men de måtte også være modne, ydmyke og ha opplevd litt i livet. Jeg caster aldri noen som gir meg dårlig magefølelse, uansett hvor dyktige skuespillere de er.

- Ellers så inneholdt produksjonen et vell av andre spesielle problemer, blant annet fikk hovedrolleinnehaver Åsmund Brede Eike en rolle i den kommende storfilmen Birkebeinerne, som gjorde at han ikke fikk forandre utseende og måtte la skjegg og hår gro helt til mars 2015, noe som førte til at vi bestemte oss for å filme alle scenene hans på nytt for å slippe å vente enda et år.

Les også: Tom-Birger er kameraassistent på "Birkebeinerne"

- Ellers har det vært et prosjekt som har vært umåtelig lærerikt for min del, jeg føler jeg har tatt et kunnskapsmessig kvantesprang som har gjort meg klar for nye prosjekter og utfordringer.

- Hvordan var det å studere filmproduksjon på Noroff?

- Mangel på kreativ stimuli gjorde at jeg aldri trivdes på grunnskolen eller videregående, så Noroff var en gledelig overraskelse for meg. Å treffe andre med samme lidenskap som en selv, som løfter og motiverer hverandre fremover, var noe jeg satt pris på.

- Hvordan var læringsutbyttet ditt på Noroff?

- Jeg kan bare snakke som manusforfatter og regissør, men jeg følte det dannet et godt grunnlag som man lett kan bygge på videre. Konstruktive og gode tilbakemeldinger fra lærere og forelesere var også til stor hjelp.

- Hva er planene dine fremover?

- Jeg skal iallefall la filmen få gå sin gang på festivaler, så får jeg se hva som skjer. Noen planer har jeg jo, men de holder jeg for meg selv for øyeblikket, smiler han.

Trailer for Sjelens Speil

 

Les om filmen på festivalens offisielle nettsider.


Filmstudier hos Noroff

Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

En praktisk utdanning for deg som vil jobbe i filmbransjen. Gjennom studiet vil du jobbe kontinuerlig med studentproduksjoner og få en grundig opplæring i det utstyret som filmbransjen bruker i dag.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer