Det jeg har fått til i løpet av så kort tid kunne jeg ikke en gang drømt om ved studiestart, sier nettstudenten.

 Ida Herleiksplass (27) studerer digital prototypingNoroff Nettstudier, og har akkurat startet opp på andre året av studiet. 

Når jeg ser hvor langt jeg har kommet på bare ett år blir det spennende å se med ett år til. Ida Herleiksplass

Hvis jeg må trekke frem noe er det visualisering og avanserte 3D-modelleringer som jeg liker aller best, sier hun engasjert.

Jeg er veldig spent på nye utfordringer og nye emner. Når jeg ser hvor langt jeg har kommet på bare ett år blir det spennende å se med ett år til. Jeg ser også veldig frem til å komme ut i praksis på vårsemesteret.

Kan tegne eller modellere alle idéer man har

Ifølge Ida passer studiet digital prototyping for kreative og ivrige designspirer, samt som påbygging av kompetanse for dem som er i bransjen fra før.

Digital prototyping er der man tar prosessen fra idé til virkelighet ved bruk av fremtidsrettede metoder. Dette er ved bruk av teknisk tegning på PC av 3D-modeller og arbeidstegninger, 3D-printing/additiv prototyping, og deretter visualisering av ferdig produkt.

Hun legger til at alt dette gjøres før produktet går i produksjonen.

Man har da avdekket alle ønsker/endringer/feil uten særlige kostnader, slik at man vet at produktet vil fungere og er klar til produksjon. Hovedsakelig er det rettet mot industrien, men i bunn og grunn kan man tegne eller modellere alle idéer man har.

Bratt læringskurve

Det er en veldig bratt læringskurve, men går fint når interessen er på plass. Ida Herleiksplass

27-åringen påpeker at man ikke trenger noen forkunnskaper før man starter på studiet, men anbefaler å ha en viss forståelse innen teknisk tegning/3D-modellering før man starter på studiet.

Selv var hun kjent med Autodesk Inventor fra før. Dette gav en god overgang til andre Autodesk-programmer.

De andre programvarene for visualisering og videoredigering var en utfordring, og krevde en del selvstudier ved siden av. Det er en veldig bratt læringskurve, men går fint når interessen er på plass, sier hun.

3D-tegnet sin egen klokke på 44 timer

I høst hadde Ida et CAD-prosjekt som gikk over ti dager. Hun brukte en hel dag på å bestemme seg for hva hun skulle lage.

Det ble en håndleddsklokke. Jeg gjorde mye research og visste nøyaktigs hvordan jeg ville ha den, forteller hun.

Klokken har et spesielt design og er ment for å fremheve en mekaniske som finnes i enkelte mekaniske, høykvalitetsklokker- turbillion.

Det er meget fascinerende. Klokken har også en Power Reserve indikator som viser hvor lenge klokken vil kjøre før den må bli trukket opp.

Klokken ble ferdig tegnet etter 44 effektive timer, med over 65 deler med mål ned til 0,01 mm, alle realistiske deler for en fungerende klokke.

Det var flere ganger underveis jeg følte jeg ikke kom til å rekke det eller klare det, men det gjaldt å holde motet oppe og hodet kaldt.

Hvor hun skal ta klokkeprosjektet videre har hun ikke helt bestemt seg for.

En idé er å få klokken produsert i samarbeid med en urmaker. En annen idé er å produsere selve uret, uten armbåndet, og skalere den opp i stor størrelse, slik at den kan henge på veggen.

Sin egen sjef

Ida valgte å ta studiet i digital prototyping som nettstudier og setter veldig pris på friheten dette gir henne, slik at hun også kan prioritere familieliv, trening og sosiale aktiviteter når hun selv ønsker det.

Min motivasjon er mye større når jeg får gjøre skolearbeid når det passer meg. Ida Herleiksplass

Jeg har studert på høyskole og universitet tidligere, så jeg har jo litt sammenligningsgrunnlag. Min motivasjon er mye større når jeg får gjøre skolearbeid når det passer meg. Jeg kan spise en god frokost, mens jeg leser dagens leksjon, og har ingen hast med å komme meg noen steder.

Hun har investert i en egen 3D-printer hjemme, som blir brukt til både hobby, skole og jobboppdrag.

Det beste er at man er sin egen sjef. Jeg har større muligheter til å planlegge uken, slik at man kan studere hvor man vil. Det mest utfordrende er kanskje selvdisiplinen. Man må kunne ta seg selv i nakken og gjøre det som trengs, for det er ingen andre som gjør det for deg.

Ida forteller at hun valgte å studere teknologi fordi hun tenker fremover. Hun opplever at det er stor etterspørsel etter tekniske tegnere med dokumentert kompetanse.

Studiet hos Noroff gir en solid kompetanse utover bare teknisk tegning og 3D-modellering, slik at man kan bistå en kunde helt fra ren idé til produksjonsklart produkt. Man stiller helt klart sterkt med kompetansen studiet gir.


Relaterte studier