Marianne Hebnes (28) har gjort forretning av 3D-printing: – Visjonen er å fremme nytten i tredimensjonal visualisering, sier hun.

Fire år har gått siden Marianne Hebnes ble uteksaminert fra Noroff Nettstudier. Den tidligere studenten på teknisk design med DAK 2D/3D har startet opp selv, og tilbyr rask og innovativ visualisering i firmaet Hebnes 3D i Stavanger.

 Fra idé til produkt med 3D-printing

– Kan du fortelle litt om Hebnes 3D?

– Hebnes 3D tror på å formidle ideer ved hjelp av moderne teknologi. Visjonen er å fremme nytten i tredimensjonal visualisering, sier Marianne.

– Det hele begynte hjemme på kontorpulten, det var bare meg og min lille 3D-printer og DAK software for å konstruere det jeg ville skape. I dag tilbyr vi tjenester innen mekanisk design, produktutvikling, 3D-prosjektering og hurtig prototyping. Vi har lisens på blant annet Autocad og Inventor. 

Jeg har alltid hatt en interesse for teknisk utforming og skaping.Marianne Hebnes

– Hvorfor ønsket du å starte for deg selv?

– Jeg har alltid hatt en interesse for teknisk utforming og skaping. Helt fra jeg var liten har jeg hatt et genuint behov for å teste ut og realisere mine ideer. Jeg bygget veldig mye med lego, demonterte og modifiserte teknologiske duppeditter, og laget labyrint til hamsteret mitt. I voksen alder har jeg kunnet benytte DAK til å planlegge prosjektene mine på forhånd. Det var en ekstra bonus som jeg så stor nytte i.

– Så kom dette med 3D printing i vinden og da måtte jeg jo prøve det ut. Jeg kjøpte en liten desktopprinter som del av et kickstarterprosjekt fra USA, og ventet i et halvt år før den endelig kom i posten. Dermed hadde jeg endelig funnet et verktøy som enkelt kunne sette alle ideene mine ut i live.

Marianne utdyper:

– Jeg startet med å lage reservedeler, leker til sønnen min og funksjonelle deler som kroker, deksler, kabinett og kabelskjulere. Folk ble nysgjerrige og det begynte komme litt forespørsler om småjobber. Jeg øynet straks et markedsbehov, noe som vekket kremmerånden i meg og jeg tenkte "pokker heller, det hadde vært kult å gjøre forretning ut av dette".

– Så hoppet jeg i det og har ikke sett meg tilbake siden, smiler hun.

Foto: Hebnes 3D.

– Som selvstendig næringsdrivende får jeg virkelig utfoldet meg selv og nytte de potensialene jeg har. Når jeg kombinerer DAK med produktutvikling i form av 3D-prinintg får jeg ta del i en prosess helt fra idé til produkt, noe som er veldig givende.

Marianne har også jobbet som teknisk tegner i bygg- og anleggsbransjen.

– Hva har vært den største utfordringen med å starte opp?

– Det å være business minded når jeg rives med av engasjementet. Hele forretningen min er jo bygget på min lidenskap, så det å tenke profitt fremfor arbeidsglede når man skal få et firma til å gå rundt, kan være utfordrende til tider, sier hun.

– Folk spør om jeg har noe fritid til overs. Da svarer jeg bare at dette er lidenskapen min som jeg har dyrket videre.

– Anvendelig i jobbmarkedet

– Hvorfor er teknisk design et spennende fagfelt?

– Jeg lever etter en filosofi hvor jeg setter personlig utvikling i høysetet. For meg har aldri "jobb er jobb" fungert. Jeg har troen på at man kan oppnå mye ved å drive med noe man selv har interesse for.

Jeg har troen på at man kan oppnå mye ved å drive med noe man selv har interesse for.Marianne Hebnes

– Jeg har alltid hatt behov for å få utfordringer i teknisk format, og jeg husker tilbake til tiden som nettstudent på Noroff hvor jeg våknet opp om nettene etter å ha kommet på en ny løsning til noe jeg satt fast ved i AutoCAD eller Inventor.

– Den tilfredsstillelsen jeg satt igjen med da jeg spretter opp av sengen klokken fire om natta fordi jeg bare måtte teste om løsningen min funket, den var ubeskrivelig god. Det ga meg en mestringsfølelse som er veldig viktig for yrket som CAD-ingeniør og teknisk tegner.

– Det som også er en stor fordel med teknisk design er at du blir ganske anvendelig i jobbmarkedet. Man låser seg ikke til én bransje og du får på sett og vis et fortrinn ovenfor arbeidsgiver enn mange andre.

– Hvordan tror du 3D-printing kommer til å utvikle seg fremover?

– 3D-printing begynner jo å bli kjent som den tredje industrielle revolusjon. Jeg tror at det har potensiale til å ta over eksisterende maskinløsninger og forkorter flere prosesser i industrien. 3D-modellering og 3D-printing er et så innovativt segment at det er egentlig bare ideene våre som setter grenser for hva vi kan oppnå.

Foto: Hebnes 3D.

Lykkelig nettstudent

– Hvordan har det fungert å studere på nett?

– Jeg husker at jeg var veldig frustrert over at det ikke var tilbud om klasseromsundervisning i min region, men som tilpasningsdyktig kom jeg veldig fort inn i det og tilegnet meg etter hvert en egen arbeidsmetodikk og rutine. I ettertid har jeg bare vært takknemlig for at det ble slik.

Jeg har tenkt ved flere anledninger i arbeidslivet hvor lykkelig jeg er for at jeg var nettstudent.Marianne Hebnes

– Som nettstudent tvinges du til å være strukturert og selvstendig. Det er de to viktigste egenskapene som kreves for å jobbe som teknisk tegner. Studiet simulerte en reell arbeidsdag i veldig høy grad. Jeg har tenkt ved flere anledninger i arbeidslivet hvor lykkelig jeg er for at jeg var nettstudent. Hvis jeg fikk muligheten til å velge på nytt så hadde jeg utelukkende valgt nettstudiet.

– Hvorfor valgte du Noroff?

– Jeg valgte Noroff fordi dere fremstod som trygge og etablerte på nettstudier, noe som viste seg å være korrekt.

– Å velge et fagskolestudium er både supergunstig og målrettet for de som ønsker seg fort ut i arbeidslivet. Det har vært midt i blinken for meg som er praktisk anlagt fremfor akademisk. Jeg lærer best av å få utføre.

Jeg valgte Noroff fordi dere fremstod som trygge og etablerte på nettstudier, noe som viste seg å være korrekt.Marianne Hebnes

– Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte teknisk design. Det har gitt meg grunnlaget for et hav av muligheter, og jeg føler at jeg sitter og løser en rubix kube hvor jeg hver dag får en IQ-test som temmer mitt intellekt for det neste trekket.

– Hvilke råd vil du gi til nye studenter?

– Et av mine viktigste råd er å våge og feile. Det positive med teknisk tegning er at det finnes ingen fasit for fremgangsmetodikk. Jeg har jobbet med mange forskjellige og la fort merke til hvor forskjellig vi benytter CAD-verktøyet. Finn din egen metode som passer og er logisk for deg. Slå deg litt løs og prøv deg fram og våg og utfordre deg selv. Det er jo når man feiler at man faktisk lærer.

Besøk Hebnes 3D på facebook, og følg mariannehebnes på Snapchat for 3D-priniting bak kulissene.


Aktuelle studier