Siri studerer frontend-utvikling i Kristiansand: – Studiet er lagt opp til at du skal kunne gå rett i jobb.

Siri Høyås (29) hadde alltid tenkt at programmering var veldig vanskelig, og kun noe for den stereotypiske «mattenerden». Da pandemien kom, fikk hun imidlertid øynene opp for fagfeltet.

– Jeg fulgte noen opplæringsvideoer på nett med JavaScript, og det ga mersmak. Jeg har alltid vært interessert i teknologi, og et stort pluss for meg var at studiet ikke bare har selve kodingen, men også design og prosjektplanlegging, forteller hun, og legger til: 

– Jeg valgte frontend-utvikling fordi jeg er opptatt av at teknologi skal være for alle. I tillegg føles det jo som en superkraft å kunne programmere!

Digitalt utenforskap

Siri er brennende opptatt av at teknologi er noe som skal være tilgjengelig for alle, og at produkters funksjonalitet må tilpasses alle typer brukere. 

Personlig og faglig utvikling er svært viktig for meg, og var viktig i valg av studiumSiri Høyås

– De siste to årene har vist oss at teknologi fører oss sammen, og for at teknologi skal være tilgjengelig for alle, må vi ha kompetanse til å lage brukervennlige løsninger som tar hensyn til alle typer brukere. Digitalt utenforskap er en utfordring i samfunnet, forteller hun engasjert.

Hun fortsetter: 

– Jeg mener at ingen skal måtte føle seg dumme eller mindre verdt bare fordi appen til bussbilletten ikke er tilpasset eldre brukere, eller at skjermleseren til noen med nedsatt syn ikke får noe ut av en nettside som kun er laget med median-mennesket i tankene. Det er dette som gjør frontend-utvikling til ikke bare et spennende fagfelt, men også et veldig viktig et. Et stort pluss som også er fellesnevner for mange teknologiutdannelser, er at det alltid vil være mer å lære. Personlig og faglig utvikling er svært viktig for meg, og var viktig i valg av studium. 

Foto: Adobe Stock.

– Studiet er svært praktisk

Som campusstudent har Siri faste forelesninger og prosjekter som tilhører hver enkelt forelesning. Klassen hennes jobber mye i felleskap med oppgavene, og faglærer er tilgjengelig for å hjelpe til.

– På starten av uka tenker jeg som regel at «den uka her, den blir vanskelig». Det er den jo ofte også, men når innleveringen er ferdig på slutten av uka er det alltid gøy å se tilbake til starten og se hvor mye man faktisk har lært. Vi jobber på samme måte som man ofte gjør som utvikler – i team hvor man har felles problemløsning, men også mye individuelt. Foreleseren vår er veldig engasjert, og slik studiet er lagt opp tror jeg de fleste vil oppleve mestring, smiler hun. 

Til eksamen lager studentene et prosjekt som de kan bruke i porteføljen sin. Dette synes Siri er gull verdt.

– Utenom undervisningsopplegget har vi også fått være med på frokostseminarer og konferanser med næringslivet. Vi har hatt bedriftspresentasjoner for å bli kjent med utviklermiljøet, og vi jobber også med å lage en studentbedrift i klassen, slik at vi forhåpentligvis kan jobbe med faktiske prosjekter for kunder, sier hun entusiastisk.

Slik studiet er lagt opp tror jeg de fleste vil oppleve mestringSiri Høyås

Det beste fra to verdener

Siri begynte på Noroff fordi hun ønsker å bytte karriere, og var i starten litt bekymret for å være den eneste i klassen som ikke kom rett fra videregående. Det viste seg å ikke være tilfellet i det hele tatt.

– Klassen min har mennesker i alle stadier i livet! Det gir et helt unikt læringsmiljø, og du får input fra mange forskjellige perspektiver og synspunkter. Akkurat nå er vi den eneste frontend-klassen på campus, så vi håper jo på en stor klasse med studenter til høsten, smiler hun. 

Studentbyen Kristiansand er hun full av lovord om, og kaller byen «det beste fra to verdener»:

– Du har en stor by med kafeer, uteliv og masse arrangementer. Samtidig er det rolig og lavere tempo her. Byen er vakker, og man kan jo ikke unngå å nevne at Kristiansand på sommeren her helt magisk. I tillegg er sørlendinger verdens mest hyggelige mennesker! 

Hvilke råd vil du gi til nye studenter?

– Stol på prosessen! Og del med medstudentene dine. Hvis du synes noe er vanskelig, er det garantert andre som føler det samme. Utnytt det at du har muligheten til å lage en portefølje samtidig som du lærer. Studiet er jo lagt opp til at du skal kunne gå rett i jobb, avslutter hun. 

Frontend-utvikling tilbys på campus i Kristiansand, Oslo, Bergen og Stavanger, i tillegg til på nett. Allerede nå kan du sikre deg studieplass til oppstarten i august. Les mer om teknologiutdanningen her.


Relaterte studier

Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Backend-utvikling Noroff

Backend-utvikling (Årsstudium)

Teknologiutdanning for deg som ønsker å jobbe med fremtidens nettløsninger. Utvikling og vedlikehold av serverbaserte programvareløsninger blir stadig mer viktig. Backend-utvikler en av de mest etterspurte tech-jobbene.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX Design

Studiet gir deg praktiske ferdigheter og innsikt i å forstå brukernes behov og begrensninger når det gjelder digitale produkter. Det er stor etterspørsel etter UX-designere med kompetanse i yrkesrelevante prosesser, verktøy og teknikker.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UI-design, utdanning

UI Design

Utdanning som gir praktisk kompetanse i å utvikle brukervennlig design. Ettersom krav til utforming av digitale produkter øker, vil også etterspørselen etter denne ekspertisen øke.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer