Hver tredje av de over 9000 ansatte i DNB jobber nå med teknologi, men de har bare såvidt begynt på den digitale transformasjonen. For å lykkes med fornyingsreisen må de få tak i den rette kompetansen.

- DNB har ambisjon om å bli en teknologidrevet finansinstitusjon. Teknologi har blitt en del av alt vi gjør. Selv om vi ikke kan gjøre alt med teknologi, så kan vi nesten ikke gjøre noe uten, forteller Yngvar Ugland, forbrukerteknolog og leder av innovasjon/utviklingsavdelingen i DNB.

DNB er Norges største finanskonsern, men det har også blitt en stor teknologibedrift. De siste årene har antall teknologer i DNB økt kraftig, i takt med at banktjenestene har endret seg radikalt.

Hvor mange ganger har du fysisk besøkt din bank de siste årene?

Vi tror at vi bare er 10 prosent inne i den digitale transformasjonenYngvar Ugland

I dag har du banken din i lomma og tilgjengelig akkurat når du trenger den. Enten du skal overføre penger, betale regninger, søke om lån eller åpne ny sparekonto så kan du gjøre det med mobilen. Digitaliseringen og utviklingen av nye tjenester i banksektoren har gått fort. Men ifølge Ugland er den digitale transformasjonen langt i fra over.

- Vi tror at vi bare er 10 prosent inne i den digitale transformasjonen og fornyingsreisen, sier han.

De siste ti årene har vi sett at mobilbanken har tatt over, og en rekke manuelle prosesser har blitt automatisert og digitalisert. På spørsmål om hvordan han ser for seg at teknologi vil prege utviklingen de neste ti årene så nevner Ugland blant annet datadreven assistanse innenfor sikkerhet, kredittscoring og svindel- og antihvitvaskingsjakt.

- Nye digitale kanaler vil også vokse frem, der kundene er.

Yngvar Ugland. Foto: DNB

Yngvar Ugland mener det er lenge igjen av den digitale transfomasjonen i DNB. Foto: DNB

Bygger kompetanse

For å fortsette den teknologiske utviklingen og fornyingsreisen er kompetanse et nøkkelord, og for mange en utfordring. Ifølge Komptansesjekken, en årlig undersøkelse som blir gjennomført blant Finans Norges medlemsbedrifter, så er mangelen på IKT-kompetanse et omfattende problem i finansnæringen. 6 av 10 bedrifter trenger mer kompetanse innenfor datateknologi og dataanalyse, og det er de største bankene og finansbedriftene som har mest bruk for folk med datakunnskaper

Ugland forteller at de har stort søkelys på kompetanseheving av de ansatte for å sørge for at de er oppdatert.

- Det gjøres gjennom både upskill- og reskill-programmer, gjennom eksterne kurs, men først og fremst gjennom karriereveier for teknologer med hendene på rattet og On the job- training, sier han.

Et eksempel er DNB Greenhouse, et graduate-program for IT-studenter i samarbeid med UiO. Et annet eksempel er at de nylig gjennomførte et 17-ukers Reskill-program for ansatte med begrenset teknisk kompetanse fra før. I dag har de tatt roller som «fullverdige» software ingeniører i ulike tech-team.

 

Kampen om teknologihodene

Men det holder ikke bare å heve kompetansen blant den nåværende arbeidsstokken. Det er også et kontinuerlig behov for å tiltrekke seg ny arbeidskraft med teknologisk spisskompetanse. I skrivende stund har DNB ti teknologi-stillinger utlyst.

Rekrutteringsansvarlig Tonje Sandgrind Refvik forklarer at de har et eget team dedikert til rekruttering av IT-medarbeidere.

Tone Sandgrind Refvik forteller at de jobber proaktivt for å rekruttere dyktige teknologer til DNB. Foto: DNB

 

- Flertallet av norske bedrifter har underskudd på IT-kompetanse. Vi jobber derfor systematisk for å tiltrekke oss relevant IT-kompetanse gjennom å bygge en god engineering-kultur internt og synliggjøre interessante muligheter eksternt, sier Sandgrind Refvik.

Så langt det lar seg gjøre jobber vi etter DevOps-tankegangen «you build it, you run it»Tonje Sandgrind Refvik

- I tillegg til tradisjonell annonsering og markedsføring av ledige stillinger går vi også proaktivt ut for å kontakte mulige kandidater som vi ser kan være interessert i en stilling hos oss, selv om de ikke er på aktivt jobbsøk.

Hvilken type kompetanse er det DNB kommer til å ha størst behov for å rekruttere i årene som kommer?

- Det er innenfor utvikling (software engeneering), data og infrastruktur.

Hvorfor bør kloke teknologihoder jobbe i DNB?

- Vi er på en endringsreise hvor vi beveger oss bort fra tradisjonelle prosjektbaserte arbeidsmåter til mer stabile, autonome team med ende-til-ende-ansvar for ett eller flere produkter. Vi har stort fokus på å bygge en bærekraftig engineering-kultur, og så langt det lar seg gjøre jobber vi etter DevOps-tankegangen «you build it, you run it», sier Sandgrind Refvik.

DNB teller i dag i overkant av 9000 ansatte, og det er altså langt i fra bare økonomer som får jobb i banken

- Bankdrift er så mye mer enn økonomi. I tillegg til økonomene har vi behov for ansatte med en rekke andre bakgrunner. Spesielt rekrutterer vi mye til teknologi-, juss- og analyse/data-roller, sier Sandgrind Refvik.

 

Utfordring i finansnæringen

Det er stor mangel på IKT-kompetanse i Norge, og innen finansnæringen har behovet økt kraftig de siste årene, ifølge Finans Norge.

- Det har foregått en teknologisk utvikling i finansnæringen over mange år, men den har akselerert voldsomt de siste årene. Bare tenk på hva nettbanken har betydd. Det vi ser er at bedriftene nå i større grad har behov for å ansette teknologikompetanse selv. Informasjonsteknologi er nå en del av forretningsmodellen, sier finans Norges arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr.

Runa Opdal Kerr peker på utviklingen av nettbanken som et eksempel på hvordan teknologi har preget finansnæringen de siste årene. Foto: Finans Norge

 

Hun forteller at det er mange som opplever det som utfordrende å få tak i den kompetansen de trenger.

- Det er stor etterspørsel etter IKT- kompetanse i Norge, og det er tøff konkurranse mellom aktører i næringslivet og i offentlig sektor. Det behovet vil bare vokse om ikke vi gjør noe med det. Det utdannes dessverre for få med den kompetansen næringslivet trenger, og det er behov for et mer omfattende samarbeid mellom næringslivet og studiestedene for å utvikle studietilbudene, sier hun.

Skolerer du deg innenfor IT sikkerhet eller utvikling av teknologi så er har du gode muligheter fremoverRuna Opdal Kerr

Den årlige kompetansesjekken viser at behovet for tilpassede kursprogrammer for kompetanseheving er stort. Flere av Finans Norges medlemmer opplyser at de foreløpig ikke har tatt stilling til hvordan de skal øke sine ansattes kompetansenivå innen dataanalyse og datateknologi. 

- Det er stort behov for kurstilbud som kan tas når som helst og hvor som helst, som er relevante for den enkelte bedrift, sier Opdal Kerr.

Kompetansegapet gjør at mulighetene på arbeidsmarkedet blir desto større for dem som skaffer seg relevant teknologikompetanse i årene som kommer.

- Skolerer du deg innenfor IT sikkerhet eller utvikling av teknologi så er har du gode muligheter fremover, sier Opdal Kerr og legger til at arbeidsgiverne ikke bare er opptatt av formell kompetanse.

- Finansnæringen trenger ansatte som ønsker å utvikle seg, og som er nysgjerrige. I fremtidens arbeidsliv er det viktig å hele tiden utvikle seg og lære nye ting, avslutter Opdal Kerr.