Foto: Adobe Stock

Regjeringen ønsker å anerkjenne dataspill som kulturuttrykk, fritidsaktivitet og læring.

Dataspillfeltet ble sist gjennomgått politisk i 2007-2009 og bransjen har endret seg mye siden den gang. Kulturdepartementet har nå satt i gang arbeidet med å utarbeide en dataspillstrategi for 2020-2022.

Det er veldig positivt at regjeringen velger å satse på spillnæringen. Amit Patpatia

Amir Patpatia, høyskolelektor i interaktive medier ved Noroff, berømmer Kulturdepartementet for at de har igangsatt arbeidet med en ny dataspillstrategi.

Det er veldig positivt at regjeringen velger å satse på spillnæringen. Det vil føre til en bevisstgjøring omkring hva dataspill er og hvilke muligheter som ligger i bransjen, sier han.

Utvikling av dataspill er i dag en hurtigvoksende, global industri, men i Norge har det gått trått.

Våre naboer sysselsetter tusenvis av mennesker

Regjeringen ønsker nå å realisere noe av det store potensialet som ligger i norske dataspill og gi anerkjennelse av dataspill som kulturuttrykk, fritidsaktivitet og læring.

Trine Skei Grande (V) og Erna Solberg (H) la i slutten av fjoråret frem den første kulturmeldingen på 15 år.

Vi har et enormt potensial i de kreative næringene, som vi ikke har klart å ta ut i Norge. Vi holder fortsatt på med fisk og olje og gass. Vi har ennå ikke skjønt hvilken utrolig skaperkraft som ligger i de kreative næringene. Spillindustrien er et felt hvor vi nesten ikke har noen omsetning i Norge, og våre naboer sysselsetter tusenvis av mennesker, sa Grande, da hun la frem kulturmeldingen i slutten av fjoråret, sa Grande til NTB.

Nylig gikk fristen for å sende innspill til den nye dataspillstrategien ut. Et av innspillene som har kommet fra flere handler om viktigheten av å gi dataspill anerkjennelse, og likestille spill med andre kunstarter.

Regjeringen skal videre se på rammevilkårene for spillbransjen og sette mål for spillpolitikken.

Ikke bare underholdning

Det viktigste er at nå som politikerne tar ansvar for å lage en strategi vil Norge få et bedre fokus på å bygge opp en spillindustri, på lik linje med andre land som allerede ligger et hestehode foran og har en anerkjent spillindustri, sier Amit.

Han har selv over ti år i bransjen og er styremedlem i Spillmakerlauget Sør i Norge, og holder lokale arrangementer for håpefulle spillutviklere.

Dataspill er ikke bare underholdning, men så mye mer. Amit Patpatia

Amit mener at spill ofte har blitt behandlet som et medium med en lavere kulturell verdi enn mange andre.

Hva forbinder du med dataspill? Dataspill er ikke bare underholdning, men så mye mer. Selv lærte jeg engelsk, bedret hukommelseevnen og evnen til problemløsing. Man beveger seg innenfor trygge omgivelser og trener hjernen til å løse utfordringer. I tillegg er det veldig sosialt, selv om mange tenker det motsatte.

– Dataspill brukes i forskning, undervisning, utvikling av ny teknologi, i oljeindustrien og innenfor arkitektur, for å nevne noe. Kahoot er en spillbasert læringsplattform, som har blitt veldig populær, Pokémon Go fører tusenvis av unge ut i frisk luft og til mer fysisk aktivitet, sier han.


Arbeidsmarekdet vokser

Det er i dag lite utdanning på høyere nivå rettet mot spillutvikling.

Noroff tilbyr en bachelorgrad i interaktive medier – spill og fagskolestudium i 3D spilldesign.

Nå som politikerne begynner å satse på spillnæringene vil det føre til flere ressurser i bransjen, mer innflytelse og et større arbeidsmarked, sier Amit.

Vi endrer innholdet i studieplanen i disse dager, slik at vi sørger for at det våre studenter lærer er oppdatert i forhold til bransjen. Vi har hatt gode lærere over mange år som bruker mye tid på spillutvikling, enten på fritiden, innen forskning eller i spillindustrien.

Satsningen vil føre til flere ressurser i bransjen, mer innflytelse og et større arbeidsmarked. Amit Patpatia

Studiene i interaktive medier - spill og 3D spilldesign gir kompetanse til å jobbe i spill- og animasjonsbransjen, men også til å skape eget foretak, eller utarbeide en forretningsstrategi for et spill- eller animasjonsselskap.

Mange spør meg hvilke jobbmuligheter som finnes etter å ha studert spilldesign. Sannheten er at jobbmarkedet faktisk begynner å bli ganske bra i området omkring Noroff Kristiansand. Det startes nyetablerte spillbedrifter og de er på jakt etter skarpe hoder, avslutter Amit.


Relaterte studier

Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor in Interactive Media - Games

Utdanningen vil gi deg varierte ferdigheter innen spilldesign og den kunnskapen som trengs for å lykkes i bransjen. Du vil få muligheten til å bygge opp en portefølje som vil gi deg innpass i en spennende bransje i stadig utvikling.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor in Interactive Media - Animation

Studieprogrammet gir deg ferdigheter i å designe og animere 3D-karakterer. Animasjon blir stadig viktigere i underholdning og kreative næringer, noe som åpner opp for et bredt spekter av spennende karrieremuligheter.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer