– Vi lager 3D-modeller av alt som skal produseres for å unngå kollisjoner på selve byggeplassen, sier Nils Tore Ekra i Rambøll.

– Det er omtrent ikke en eneste ting vi prosjekterer uten å lage 3D-modeller av det. Det er et digitalt verktøy vi er helt avhengige av, sier Ekra, leder ved teknisk avdeling hos Rambøll i Kristiansand.

Rambøll er et verdensomspennende selskap med 13 000 medarbeidere lokalisert i 25 land. I Norge er det 1500 ansatte fordelt på 17 kontorer, og lokalt har Rambøll blant annet ansvar for detaljprosjektering av ny Varoddbro på E18 i Kristiansand kommune. Broen har et hovedspenn på 260 meter og prosjektet ivaretar også gang – og sykkeltrafikken i området, og alt 3D-modelleres først.

– Alle som har erfaring fra byggeplasser før i tiden vet hvor frustrerende det kunne være. Selv om man bygget etter nøyaktige tegninger, dukket det stadig opp utfordringer som måtte løses på selve byggeplassen. Det skapte unødig frustrasjon og kostnader. Ved å 3D-modellere først, avverger vi dette, forklarer han. 

Det er omtrent ikke en eneste ting vi prosjekterer uten å lage 3D-modeller av det.Nils Tore Ekra, Rambøll

Når alle detaljer i 3D-modellene er satt sammen, foretas det en kollisjonstest. Dermed vil man oppdage og kunne justere ting, før man står på byggeplassen. Denne måten å jobbe på, har gjort 3D til en attraktiv kompetanse.

Artikkelen fortsetter...

3D utdanning 

3D-utdanninger: Noroff har 3D-studier i Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand og via nettstudier. Foto: Gøril Sætre.

Bredt undervisningstilbud innen 3D

Noroff underviser i 3D i en rekke studier. Disse er 3D design og animasjon, 3D spilldesign, 3D filmproduksjon, bachelor i interaktive medier - spill, bachelor i interaktive medier - animasjon, VFX - visuelle effekter og teknisk design med DAK 2D/3D.

I august starter også et nytt 2-årig studium i digital prototyping.

All informasjon i BIM

Rambøll bruker 3D-modeller som et digitalt verktøy til å informere og kommunisere både i prosjekteringsfase og under bygging og drift. Men for å ytterligere detaljplanlegge, fyller de digitale bygningsinformasjonsmodeller (BIM) med absolutt alt av nødvendig informasjon om for eksempel elektronikk, ventilasjon og bærekonstruksjon.

– Alt digitaliseres. Hvis man peker på en lampe i modellen, dukker det opp alt man trenger å vite om denne. Det er effektiviserende og kostnadsbesparende å jobbe på denne måten.

I fremtiden vil det bli enda viktigere med en utvidet digital helhetsforståelse.Nils Tore Ekra, Rambøll

Helt naturtro modeller

Rambøll lager også 3D-modeller for enklere å kunne visualisere prosjekter som kun er på tegnebrettet. Til eksempel ble alle detaljer, som både utendørs restauranter, vannfontener, scener, parkeringshus og lekehus i forbindelse med utbyggingen av Torvkvartalet i Kristiansand, 3D-tegnet på forhånd. Dermed kunne ufaglærte lettere danne seg et visuelt inntrykk av planene.

– Men husk at man ikke blir snekker fordi man har en hammer. Hammeren er bare et verktøy, på samme måte som 3D er et verktøy i vår bransje. Det er helt essensielt å kunne beherske verktøyet godt, men i fremtiden vil det bli enda viktigere med en utvidet digital helhetsforståelse, presiserer han. 

Derfor oppfordrer han morgensdagens jobbsøkere til å tenke bredt.

– I vår bransje har vi mange høyt utdannede og kompetente mennesker som har 3D-kompetanse som en del av en bredere digital helhetsforståelse, og det blir nok også attraktivt i søkerbunken våre framover, avslutter Nils Tore Ekra, avdelingsleder for tekniske systemer, Rambøll i Kristiansand.


3D-studier på Noroff

Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor in Interactive Media - Games

Utdanningen vil gi deg varierte ferdigheter innen spilldesign og den kunnskapen som trengs for å lykkes i bransjen. Du vil få muligheten til å bygge opp en portefølje som vil gi deg innpass i en spennende bransje i stadig utvikling.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor in Interactive Media - Animation

Studieprogrammet gir deg ferdigheter i å designe og animere 3D-karakterer. Animasjon blir stadig viktigere i underholdning og kreative næringer, noe som åpner opp for et bredt spekter av spennende karrieremuligheter.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer