- Man må legge litt av sjela si i arbeidet, sier Mia og Tine som studerer 3D filmproduksjon. Les deres råd til nye studenter.

Mia Skåre og Tine Hauglund er studenter på 3D filmproduksjonNoroff Oslo. De bygger på fjoråret med 3D design og animasjon.

Vi har tatt en prat med Mia og Tine, som gjerne gir råd til nye studenter.

- Hva gjorde at dere ville søke på et 3D-studie?

- Jeg jobbet som grafisk designer i en større markedsavdeling i fem år, og hadde et mål om å utvikle mine ferdigheter innenfor visualisering av bedriftsprofiler og infographics, sier Tine. - I tillegg hadde jeg et ønske om å lære meg concept art og modellering av karakterer.

Mia har tidligere studert klesdesign, og det var der hun fant ut at det var illustrasjon som var hennes sterkeste side og lidenskap:

- Jeg ville digitalisere arbeidet mitt og gjorde research på skoler og kurs som kunne lære meg dette, sier hun. - Jeg har alltid drømt om å kunne bruke tegning som verktøy i en jobb, så da jeg forstod at 3D kunne bli løsningen, var det en selvfølge for meg at det var dette jeg skulle gå.

- Omringet av mennesker med samme interesser

Vi blir oppfordret til å delta på arrangementer som gjør oss kjent med bransjen og hvordan den fungerer. Mia Skåre

- Hva liker dere best med studiet?

- Jeg liker å være omringet av mennesker med samme interesser, som deler erfaringer og meninger, sier Mia. - På skolen har vi tilgang til alle forum vi trenger for å kunne oppsøke informasjon, og vi blir oppfordret til å delta på arrangementer som gjør oss kjent med bransjen og hvordan den fungerer.

- Jeg liker at vi har mulighet til å jobbe med å styrke våre evner innenfor det vi er gode på, samtidig som det også er rom for å lære noe nytt, sier Tine. - Studiet er veldig fritt, og man presser seg på eget initiativ. Dette passer meg og min arbeidsmetodikk bra, sier hun og legger til:

- I fjor på 3D, design og animasjon var studiet lagt opp til at man hadde nye utfordringer nesten hver uke og dermed fikk en innføring i mulighetene 3D kan gi. På den måten fikk i alle fall jeg øynene opp for hva jeg vil spesialisere meg innenfor. Jo mer jeg har jobbet med faget, jo mer ser jeg at concept art og character design er noe jeg ønsker å jobbe mer med. 

Studentarbeid av Tine Hauglund

- Må holde seg oppdatert

- Hva synes dere er mest utfordrende med studiet?

- Min største utfordring er å begrense meg til én retning og spesialisere meg, sier Tine. - Nå mot slutten av studiet har jeg valgt concept art/character design, men jeg har ikke helt klart å legge bort tanken på at jeg må lære meg mer VFX og matte painting. Derfor kommer jeg nok til å "plukke" litt på after effects eller NUKE etter studiene også.

- Før jeg begynte på førsteåret trodde jeg det ville bli utfordrende at jeg hadde lite teknisk erfaring, sier Mia. - Heldigvis passet tempoet på undervisningen meg utmerket, og med hardt arbeid og riktig innstilling lærte jeg fort. Når det grunnleggende er satt, vil det alltid være en utfordring at programvare utvikler seg hele tiden, og du må alltid holde det oppdatert. Jeg er glad jeg har skjønt dette tidlig, slik at jeg ikke gjør meg avhengig av et spesifikt verktøy, men vet hvordan jeg skal tilpasse meg nye arbeidsmetoder.

- Hva ønsker dere å gjøre etter studiet?

- Jeg kommer til å prøve å få meg en jobb hvor jeg får brukt kreativiteten og kunnskapen min, sier Tine. - Med erfaring og utdannelse innenfor grafisk design og 3D håper jeg på en jobb hvor jeg kan kombinere fagene. Jeg tror at et design- eller reklamebyrå kan være et sted å starte. Ellers så har jeg allerede startet et enkeltpersonforetak, så inntil jeg eventuelt får noe annet vil jeg jobbe freelance.

Jeg vil anbefale alle å strekke grensene sine, og være kreative, men ikke selvhøytidelige. Tine Hauglund

Mia ønsker å jobbe med karakterutvikling og concept art innenfor enten spill eller film:

- Jeg elsker å være del av den kreative prosessen, jobbe i et team og også kunne ta del i selve produksjonen, sier hun.

- Hva er drømmejobben innen 3D?

- Drømmejobben vil nok være innenfor concept art, matte painting og character design, sier Tine. - Her er det muligheter både innenfor reklame, film og spilldesign. 

- Det ville vel vært å delta på en større filmproduksjon som concept artist, sier Mia.

Studentarbeid av Mia Skåre

- God planlegging

- Har dere noen råd til nye studenter?

- Jeg tror det er lurt å tenke på framtiden, sier Mia. - Og finne ut så fort som mulig hva man vil jobbe med slik at man kan fokusere på det man vil få bruk for. Man må også oppsøke og ta til seg så mye informasjon som mulig, og det er viktig å delta på aktiviteter som lar deg komme i kontakt med andre du kan lære av.

- Det har vært en utfordring for meg gå kombinere studiene med familielivet. Jeg har to barn, men med god planlegging og lange netter har jeg fått det til rimelig bra. Så mitt råd til nye studenter er god planlegging; bruk timeplan med delmål, sier Tine og legger til:

- Jeg vil anbefale alle å strekke grensene sine, og være kreative, men ikke selvhøytidelige. Ikke gå inn i en oppgave med tanken på hva alle andre måtte tenke - for å kunne få til bra resultater må man legge litt av sjela si i arbeidet.

Vi ønsker Tine og Mia lykke til med innspurten på studiene deres!

Studentarbeid av Tine Hauglund. Environment av Tara Haugland.

Studentarbeid av Mia Skåre

Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor in Interactive Media - Animation

Studieprogrammet gir deg ferdigheter i å designe og animere 3D-karakterer. Animasjon blir stadig viktigere i underholdning og kreative næringer, noe som åpner opp for et bredt spekter av spennende karrieremuligheter.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor in Interactive Media - Games

Utdanningen vil gi deg varierte ferdigheter innen spilldesign og den kunnskapen som trengs for å lykkes i bransjen. Du vil få muligheten til å bygge opp en portefølje som vil gi deg innpass i en spennende bransje i stadig utvikling.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer