Det tok bare noen minutter å lage et program som scannet alle mulige pinkoder til bankkort. Johnny Bjørnsrud viser studentene sårbare IT-systemer.

- Å synliggjøre sårbare IT-systemer er en del av det vi gjør i forbindelse med studiemodulen Basic Network Security, er en del av nettverks- og systemadministrasjon.

Johnny Bjørnsrud leder studiet på Noroff Bergen.

Emnet foretar seg sikkerhetsaspekter, og hensikten er å synliggjøre hvor sårbare systemer som er usikret kan være, og hvordan forskjellige tjenester og funksjoner som vi installerer eller programmerer øker mulighetene for at vi blir skadet av ondsinnede personer.

Mange bedrifter har fortsatt sårbare IT-systemer

Mange studenter reagerte på at det bare tok noen minutter å lage et program som scannet alle mulige pinkoder til bankkort, for deretter å sammenligne med en kryptert streng som en kan lese av fra kortet. Johnny Bjørnsrud

- Vi bruker Windows XP, Windows 2003 og Windows 7 og 8 som målmaskiner for sikkerhetstestingen, sier Bjørnsrud. - XP og Windows 2003 er de mest sårbare systemene, og det finnes fortsatt mange bedrifter som bruker disse operativsystemene. Mange er fornøyd med sikkerhetsoppdateringer av operativsystemer som Microsoft Windows og Linux. Ofte blir mulige sikkerhetshull i installert programvare oversett, fordi man stoler på programutvikleren eller konsulenten som har gjort arbeidet.

Johnny har også laget noen websider med "ufarlig innhold" som viser noen av de farene som er forbundet med Java, ActiveX og andre softwareteknologier:

- Websider og applikasjoner er en sto sikkerhetsrisiko og få sjekker mulighetene, sier han. - Dette er noe vi tester for å øke bevisstheten rundt temaet blant IT-personell. Mange blir svært overasket nå de ser mulighetene som dårlig sikrede applikasjoner gir. Cross-scripting er en annen mulighet som kriminelle og hackere bruker for å få tilgang til ressurser som er dårlig sikret.

- Mange studenter reagerte på at det bare tok noen minutter å lage et program som scannet alle mulige pinkoder til bankkort, for deretter å sammenligne med en kryptert streng som en kan lese av fra kortet, sier han og legger til:

- Behovet for kompetanse innenfor IT-sikkerhet har aldri vært større, og det er ser bare ut til å øke i tiden fremover.

Studiet er tilgjengelig i Bergen, StavangerTrondheim og som nettstudie.

IT-studier hos Noroff

Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top