Møt metalbandet Cretura, musikkstudentene fra Noroff i Bergen som fikk internasjonal platekontrakt.

Bergensbandet Cretura har lenge vært et kjent navn i metalmiljøet, men har nå også nådd utenfor landets grenser. Cretura kan nå skilte med nysignert platekontrakt med det italienske selskapet WormHole Death.

Bandet består av Sárá M. Guttorm på vokal, Markus O. Pettersen på gitar og vokal, Marius Toen på Gitar, Kine-Lise Madsen på Keyboard og koring, Michael Sveri på Trommer, og Jørgen Bejier på Bass. De fem førstnevnte er alle studenter på lyd- og musikkproduksjon ved Noroff i Bergen.

Vi har en stor felles drøm, og det er å kunne nå langt med bandetKine-Lise Madsen

– Hvordan klarte dere å lande platekontrakt i utlandet?

– Vi ble kontaktet tidlig høsten 2014 og bedt om å sende inn et par demoer, sier Kine-Lise Madsen.

– Markus, Marius og Sárá sto for produseringen og jobbet på spreng for å holde deadlinen vi fikk. Etter at fem demoer ble sendt inn hørte vi ikke noe som helst før etter turnéen vår i Tyskland.

– Platekontrakten gikk i en forhandlingsprosess før den ble signert. Det ble fulgt opp av et personlig møte med Carlo Bellotti fra selskapet da vi dro vi til Italia for å spille inn albumet vårt "Fall of the Seventh Golden Star".

Cretura

Foto: Kristoffer Rye

Drømmer, ambisjoner og inspirasjon

– Vi har en stor felles drøm, og det er å kunne nå langt med bandet. Vi har ofte samtaler om hvor utrolig kult det hadde vært å få spille på Wacken, eller å klare å fylle venuer som Verftet og Rockefeller, sier Kine-Lise.

– I tillegg til det har nok alle i bandet et mål om å kunne jobbe med musikk i en eller annen form, men vi har alle individuelle ambisjoner.

Gjengen bak bandet har jobbet i hardt i flere år siden oppstarten i 2010 og er sterkt inspirert av band som Nightwish, Epica, Children of Bodom og det norsk-symfoniske svart-metall-bandet Dimmu Borgir. De finner også inspirasjon hos filmmusikk-komponister som Hans Zimmer og Howard Shore.

Cretura

Foto: Kristoffer Rye

Læringsmiljøet på Noroff handler veldig mye om konstruktive tilbakemeldinger.Kine-Lise Madsen

– God støtte fra lærere på Noroff

– Vi har spilt ganske mye både i og utenfor Bergen, sier hun. – I desember 2014 dro vi på turné i Tyskland som supportband for Six Feet Under fra USA. Det hjalp oss med å nå ut til et større publikum. I tillegg har vi fått mye god hjelp og veiledning fra lærerne og Enslaved medlemmene, Herbrand Larsen og Arve Isdal. Vi har nok unngått å gå i mange feller takket være god oppfølging gjennom hele prosessen.

Les også: Enslaved fikk terningkast 6 i VG: - Mesterklasse

- Hvordan er det å studere på Noroff?

– Å studere på Noroff har vært veldig gøy og lærerikt. Hverdagen er variert, og man vet aldri helt hva man møter når man kommer på skolen. Det kan være alt fra en helt vanlig skoledag til et ustemt trommesett midt i klasserommet.

– Hva har dere lært som er nyttig for artister og produsenter?

– Vi har alle fått et mye bedre innblikk i hva bransjen krever, og vi har lært alt fra komponering til miksing, og enda litt. Yrkesmessig er alt vi har lært veldig verdifullt, fordi vi har lært oss å tenke på musikk på en helt ny måte.

– Uten grunnkunnskap fra Noroff er det tvilsomt at vi kunne tatt på oss å utføre de bransjerelaterte utfordringene som platekontrakten og turnélivet har kastet på oss så plutselig, sier bandet.

Cretura

Foto: Kristoffer Rye

– Følg godt med i undervisningen!

Vi kommer til å satse stort på bandet! Vi har allerede konserter og festivaler booket for etter sommeren, så dere kommer til å se mye til oss!Kine-Lise Madsen

– Hvilke råd vil dere gi til nye lyd- og musikkstudenter?

– Ikke få panikk hvis du ikke skjønner alt med en gang. Hvis man våger å spørre er lærerne veldig behjelpelig med å forklare ting til alle har skjønt det. Og ikke vær redd for å vise frem hva du har jobbet med.

– Læringsmiljøet på Noroff handler veldig mye om konstruktive tilbakemeldinger, noe som gjør at alle får sjansen til å utvikle seg og bli bedre! Følg godt med når man får undervisning om bransjen. Man får mye kunnskap som vil bli uvurderlig senere.

– Og husk på å ta med penn og blyant på dager hvor man har musikkteori, smiler de.

– Det er lurt å skaffe seg et nettverk på skolen. Både av bransjemessige årsaker, også med tanke på trivsel. Slå av en prat med dine nye medstudenter, så skjønner du fort at de aller fleste er like fanatisk opptatt av musikk som deg.

– Hva er planene deres videre?

– Vi kommer til å satse stort på bandet! Vi har allerede konserter og festivaler booket for etter sommeren, så dere kommer til å se mye til oss! Vi har også litt varierte planer for yrkeslivet, men vi har alle tenkt å jobbe innenfor musikk. Det være seg som teknikker i studio eller live, som komponist, eller som pedagog.

CreTura slipper albumet "Fall of the Seventh Golden Star" i April 2016.

Les mer om CreTura og hør musikken deres på Facebook-siden deres.

Mer om studiet

Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Utdanningen for deg som ønsker å jobbe kreativt eller teknisk med musikk og lyd. Du ønsker å bli artist, komponist, produsent, lydtekniker i studio, eller jobbe med lyd og musikk til film og andre medier.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top