Filmstudenter stiller spørsmålet i sin dokumentar.
De to filmstudentene Joackim Bjørkmann (24) og Mikael Birger Roussel (21) fikk i oppgave å lage en dokumentarfilm ved studiet Film og TV produksjon ved Noroff i Bergen. Samtidig trente Joackim for å bli slankere og Mikael for økt muskelmasse. Da stilte de seg selv følgende spørsmål: Hvor mye kan man forandre kroppen på fem uker? (Bilde: Joackim Bjørkmann, Herlaug Dahl Olsen på foto og Mikael Birger Roussel)
Løsningen ble en dokumentarfilm om hvor mye de kunne endre kroppene sine i løpet av prosjektperioden på fem uker ved hjelp av hard trening og et sunt kosthold. - Vi har begge vært medlem av et treningsstudio i et halvt år, og i løpet av den tiden har vi diskutert om det er lettere for Mikael å gå opp i vekt eller for meg å gå ned i vekt. Vi bestemte oss for å undersøke dette nærmere, sier Joackim. Selv om de har jobbet med flere filmprosjekter tidligere understreker de at dette har vært det mest utfordrende til nå.
Ønsker å inspirere andre
Det var ikke bare et ønske om å endre kroppsvekten som motiverte studentene til å lage dokumentarfilmen. – Vi ønsker å inspirere andre og vise at selv om det ikke er lett å gjennomføre store livsstilsendringer er det fullt mulig bare man jobber hardt. Det krever forpliktelser og utholdenhet. Det er ikke bare å trene en halvtime for så å gå hjem til usunn mat og brus. Det krever en ny livsstil, sier Joackim.
Positiv effekt
Nylig avsluttet studentene det fem uker lange prosjektet og er fornøyd med resultatet.
- Eksperimentet gikk veldig bra. Vi opplevde gode resultater og er fornøyd med det vi klarte å oppnå i løpet av den korte tiden, sier Joackim som også kan fortelle at prosjektperioden gav mersmak. - Vi har oppnådd fremgang både med tanke på vekt og energioverskudd som følge av vår nye livsstil. Vi trener fremdeles, og har planer om å fortsette å følge treningsprogrammet fremover, sier Joackim.
Imponert faglærer
Kjell Hammerø, studentenes faglærer ved Noroff i Bergen, er imponert over innsatsen til sine studenter. – Joackim og Mikael har vært uredd og innovative i valget av dokumentarform. De gir av seg selv både foran og bak kamera, noe som er en del av filmens styrke, sier Hammerø. Faglæreren kan videre fortelle at prosjektet har gitt tydelige resultater. – De har virkelig gått inn for å gjøre dette eksperimentet fullt og helt, og det er godt synlig at begge har forandret noe kroppsvekt; den ene har gått opp i vekt og den andre ned, sier Hammerø.
Krevende eksperiment
Studentene er klare på at kroppseksperimentet bydde på flere utfordringer underveis. - For Mikael har det vært en stor utfordring å spise veldig mye. Han føler seg mett stort sett hele tiden. Mens jeg har hatt det vanskelig med å spise mindre, og samtidig kutte ut alt som er usunt. Det vanskeligste for oss begge har vært å holde et sunt kosthold og å spise til faste tider, sier Joackim. Studentene har delt ansvaret for regi og klipp av dokumentarfilmen. Med seg på prosjektet hadde de Herlaug Dahl Olsen på Foto og Bjørn Åge Blix som produsent.